Борис Степанов: Либијци су се договорили о формирању „пута у будућност“

Поделите:

Халиф Хафтар је ипак успео да преломи ситуацију у Либији. Пошто су фелдмаршал Хафтар и његова „Либијска народна армија“ ослободили Бенгази, са њим је одлучио да се сусретне у Паризу руководилац Владе националне сагласности Фаез Сардаџ.

Либија је тај тренутак чекала пуне две године.

Двовлашће у земљи је свима досадило и свакако је дошло време да се грађански рат, који је уништио некада богату државу, прекине. У супротном ће се пролити нове реке крви, а борци ИСИЛ-а ће у Европу да увезу нове стотине и хиљаде терориста. Они неће оставити на миру ни Французе, ни Италијане, ни Шпанце. Либијска маршрута „ради“ већ годинама, и она је врло детаљно исцртана. Са њом је борба могућа само уз испуњење једног услова – уколико постоји заједничка координација напора политичара у Триполију и Тобруку. Само у том случају у земљи ће моћи да се и даље договара о томе како и када да се обаве председнички и парламентарни избори.

Најважније је да су у Паризу и фелдмаршал Халиф Хафтар и председник Владе националне сагласности покушали да нађу заједнички језик. То је врло важан тренутак. Јер у Либији је само један човек знао да се договара са свима. То је био Моамер Гадафи. Али њега су по налогу Барака Обаме и Хилари Клинтон растргли подивљали устаници који су одлучили да уведу „демократију на амерички начин“. Уместо демократије су добили локалне и стране кољаче који су брзо разделили нафтне бушотине и одмах почели да ратују између себе.

Само је фелдмаршал Хафтар, Гадафијев ученик и његов саборац, уз подршку Русије и неколико западних земаља успео да преузме контролу на 80% територије Либије. Стварну власт има фелдмаршал, а политичку његов противник Фаез Сараџ. Први корак једног према другом је већ направљен. Сараџ одлично схвата да он мора без двоумљења да се престроји и да тражи компромис са јаком и утицајном личношћу. Фелдмаршал је под своје заставе окупио 60 хиљада људи, научио их је да се боре професионално и показао да се са ИГИЛ-ом може успешно борити ако се забораве претходне несугласице и увреде. Сада нема никаквог смисла да један другом доказују ко је прави газда у Либији. Домаћина ће да изабере народ и њему у томе треба помоћи. Ови дана је фелдмаршал дао сензационалну изјаву – он нема ништа против да син Моамера Гадафија уђе у политички живот. Сејф ал Ислам је шест година био у рукама оружане групације „Абу Бак ас-Садик“ и недавно је ослобођен из затвора. Врло је вероватно да ће Гадафијев син и фелдмаршал покушати да нађу разуман компромис. Либија жели мир, то је свим јасно – и Северној Африци, и Паризу, и Риму, а – очигледно – и Вашингтону.

ФСК

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here