Божидар Трпковић: Србија – Русија – међупарламентарна сарадња

Поделите:

 Очигледно да САД настављају дипломатски, економски и санкциони рат против Русије, стварајући препреке за њено позиционирање на међународном нивоу. Али политика санкција и разговор с позиције силе су бескорисни и деструктивни, посебно када је реч о Русији. „У Русији на свим нивоима – и када је реч и председнику, и када је реч о парламенту, немамо дефицит на плану посета иностраних партнера“, истакла је председница Савета федерације Валентина Матвијенко. По њеном мишљењу, „потребно је формирати атмосферу поверења између земаља, налазити узајамно корисне одлуке“.

Краjем октобра у Ростову на Дону cтална делегација Народне скупштине учествовала је у раду Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС). На заседању су учествовали и посланици Азербејџана, Јерменије, Грчке, Румуније, Руске Федерације и Турске.

На састанку Одбора за правна и политичка питања разматрано је јачање међупарламентарне сарадње у региону, као и нацрт Декларације поводом двадесет пет година од формирања ПС ЦЕС. На састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања разматрано је питање социјалне заштите и погодности за младе породице, а члан наше делегације Золтан Пек био је известилац на ову тему.

Српску делегацију је предводио Игор Бечић. Како је рекао, у Ростову на Дону је дат институционални оквир досадашњој парламентарној сарадњи.

Истовремено, председница Народне скупштине Маја Гојковић је на 137. Скупштини Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Санкт Петербургу нагласила да Србија брижљиво негује културне и националне различитости и подстиче ову разноврсност стварајући и примењујући законски оквир заштите права и слобода националних мањина и верских заједница.

Интерпарламентарна унија основана је 1889. године. Само две године касније младој организацији прикључиле су се прве две нове чланице – Србија и Румунија. ИПУ данас представља највећу и најстарију међународну парламентарну организацију на свету. Има 170 пуноправних чланица, а то су парламенти суверених држава, и 11 придружених чланица, различитих парламентарних међународних тела. У рад Уније укључено је преко 46.000 посланика из целог света. Због тога се ИПУ често назива парламентарним Уједињеним нацијама, мада по богатој традицији и трајању далеко надмашује ту организацију.

“Наша земља је заједничка кућа бројних народа различитих религија, језика и култура и у том погледу је међу најбогатијима у Европи”, рекла је Гојковић говорећи на генералној дебати у Санкт Петербургу на тему промовисања културног плурализма и мира кроз међурелигијски и међуетнички дијалог.

„Ми, представници грађана, морамо да подстичемо тај дијалог и учинимо да се он прошири на што већи круг људи и друштвених група“, нагласила је Гојковић и подсетила да је доношење кључних закона као што су Закон о заштити слобода и права националних мањина, Закон о националним саветима националних мањина, Закон о забрани дискриминације, као и законе у домену образовања и информисања на језицима националних мањина, омогућило примену највиших светских стандарда заштите права и слобода.

У прилог томе, Гојковић је навела да припадници националних мањина у Србији имају не само индивидуална већ и колективна права, да своје представнике бирају у 21 национални савет националних мањина, као и да припадници националних мањина у службеној употреби употребљавају 11 језика приликом остваривања својих права, док је у Парламенту Војводине у званичној употреби шест језика.

Том приликом истакла је важност учешћа жена у мировним процесима и доношењу одлука о миру.

„На челу Владе Србије налази се жена. Председник Уставног суда је жена, као и гувернер Народне банке. Као што видите, и председник Парламента је жена“, рекла је Гојковић на дебати Форума жена у оквиру 137. заседања ИПУ и подсетила да данас у парламенту успешно ради Женска парламентарна мрежа, да има 91 посланица, док их је, на пример, 2000. године било само двадесет.

Српска делегација је у Санкт Петербургу остварила бројне билатералне контакте, нарочито са посланицима Белорусије и Руске Федерације. Председница Народне скупштине састала се са председником Горњег дома парламента Белорусије Михаилом Мјасниковичем. Председници су нагласили да је међупарламентарна сарадња интензивирана разменом посета на највишем нивоу, као и сарадњом на нивоу радних тела и група пријатељства, а Гојковић је подсетила да је Група пријатељства са Белорусијом једна од најбројнијих у Скупштини Србије.

Република Белорусија, чија је површина 207,6 хиљада квадратних километара, а број становника 9,461 милиона, извозно је оријентисана земља са развијеном индустријом, сектором услуга и пољопривредом. Белорусија производи 17% комбајна, 6% трактора, 6,4% ланеног влакна, 2,8% кромпира и 30% великих кипера за руднике и копове, од целокупне светске производње. Главни трговински партнери су јој Русија, Холандија, Украјина, Немачка, Кина, Пољска, Италија.

Маја Гојковић састала се и са председником Државне думе Русије Вјачеславом Володином. Гојковић и Володин су се сагласили да су односи двеју земаља, који су утемељени на историјски блиским везама између два народа, изузетно добри и развијени на свим пољима, чему доприноси интензиван политички дијалог, подсећајући да се наредне године обележава 180 година од успостављања дипломатских односа, у чему ће значајну улогу имати и парламенти. Требало би да конкретнија буде сарадња у хуманитарној сфери, као и културна сарадња, сарадња у сфери образовања и наравно културна размена.

Русија, као стална чланица Савета безбедности УН, активно остаје на позицији непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Белорусија и Казахстан такође нису признале независност КиМ. Од наших парламената много зависи формирање уговорно-правног темеља наше сарадње, формирање односа пријатељства и поверења.

На новонастало тржиште Евроазијске економске уније Србија би могла да настави да извози, али и да повећа извоз својих производа: воће и поврће, обојени метали, разни готови производи, електричне машине, апарати и уређаји, медицински и фармацеутски производи. Такође, извоз се може повећати и у области грађевинарства, нарочито при изградњи инфраструктуре за Светско првенство у фудбалу које ће се одржати 2018. године у Русији. Српски производи немају у већој мери приступ врло захтевном тржишту Европске уније, која је, штитећи своју производњу, наметнула изузетно строге услове при увозу. Насупрот томе, Евроазијска економска унија прихвата српске производе, а великим буџетом којим располаже могла би да помогне бржем развоју технолошки заостале привреде.

Говорећи у Санкт Петербургу о међупарламентарној сарадњи, Валентина Матвијенко је нагласила да је дијалог веома потребан и важан, посебно у ово неспокојно и турбулентно време.  Међутим делегација Северне Кореје није спремна на разговоре са делегацијом Јужне Кореје и неће се састати са њом. „Они сматрају да је поседовање нуклеарног оружја једини начин да се осигура њихова безбедност и заштити суверенитет“, истакла је председница Савета федерације. Шеф севернокорејске делегације  у Међупарламентарној унији Ан Тонг Чун поручио је да би САД требало да очекују „катастрофалне последице“ уколико наставе са оштром реториком.

Северна Кореја позива Иран да удруже напоре у „борби против неправде“ САД, изјавио је Ан Тонг Чун током краћег састанка са председавајућим иранског парламента Алијем Лариџанијем. „Хвала Вам на говору. Био је то бриљантан говор. Ми имамо снажну вољу када су питању они који нас вређају, и ми и ви се боримо већ дуго времена. Хајде да се боримо заједно против неправде, за правду“, поручио је Ан.

Руски председник Владимир Путин на маргинама скупштине такође имао је кратак разговор са Алијем Лариџанијем који је претходно у говору жестоко критиковао потезе САД, укључујући оне везане за нуклеарни споразум с Ираном који је амерички председник Доналд Трамп одбио да потврди. Трамп је рекао и да ће Бела кућа сарађивати са конгресом на „озбиљним недостацима“ међународног споразума са Ираном и обећао да ће САД увести нове санкције Ирану због подршке тероризму.

Божидар Трпковић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here