Др Иван Пајовић: Велики успех фудбала у Русији

2642482
Поделите:

У Русији је завршен Куп Конфедерација – фудбалски турнир који је објединио најјаче репрезентације шест светских континената.

Током три недеље утакмице Купа одигравале су се у Москви, Санкт-Петербургу, Казању и Сочију. Финале је организовано у Северној престоници. Победу је однела репрезентација Немачке над Чилеом резултатом 1:0. Прваци света, упркос томе што су у Русију дошли са знатно подмлађеним тимом, дошли су до пехара голом Ларса Штидла у 20. минуту. Меч је врло добро судио најбољи српски арбитар Милорад Мажић.

Страни новинари дали су високу оцену нивоу организације Купа конфедерација у Русији.

Био је организован висок ниво обезбеђења, између осталог укључујући контролу докумената навијача, уз недопуштање приступа на стадион фанатицима са „црног списка” и опремање стадиона камерама за надгледање. Четири града у којима се одигравао Куп конфедерација повезана су у један саобраћајни систем, који је укључивао 12 композиција допунских и бесплатних двоспратних возова намењених навијачима.

Британски BBC, који је раније критиковао „руске фудбалске хулигане”, признао је одсуство расистичких испада на Купу конфедерација и нагласио је одличну атмосферу на турниру.

Аустралијско издање Gold Coast обратило је пажњу на беспрекорну организацију и адекватност стандарда стадиона намењених светским турнирима.

Немачки лист Spiegel преноси како је Русија пријатно изненадила председника Међународне фудбалске федерације, Ђанија Инфантина. Према подацима тог листа, он је изјавио да је земља показала свету „своје право лице” и нагласила одсуство проблема на Купу конфедерација. „Суперлатив“ је био чест у изјавама председника ФИФА док је сумирао резултате Купа конфедерација 2017. године. Ђани Инфантино није штедео са похвалама на рачун организатора: „грандиозни успех“, „предивна атмосфера“, „прелепа игра“. Што се тиче оптужби да су руски играчи користили допинг, Инфантино сматра да су то „само спекулације, а не чињенице“, истиче немачки лист.

Либански Аl-Akhbar наглашава да је Русија показала апсолутну способност за организовање светског шампионата и није допустила ни једну грешку која би могла да окаља успех земље-организатора.

Ипак, без критика није прошло – и конструктивних, али и не баш таквих. На пример, уочени су велики редови у центру за издавање Fan ID (то су идентификациони документи навијача) на дан организације мечева, затим недовољно знање енглеског језика волонтера и потпуно незнање код полицајаца, а такође и то што су се због детаљног претреса при уласку на стадионе формирали редови. Из тог разлога, не размишљајући о благовременом доласку, страни навијачи неретко су стизали на мечеве тек у средини одигравања.

Треба напоменути да је победник Купа Конфедерација била млада репрезентација Немачке, што је, уистину, мало ко очекивао. У финалном мечу она је, додуше не без труда, победила најблиставију екипу такмичења – репрезентацију Чилеа.

Неколико дана пре завршетка турнира, водећи играч и капитен будућих победника – центархалф Јулијан Дракслер написао је отворено писмо руским навијачима. Један од најзначајнијих играча светског фудбала рекао је како се Русија беспрекорно снашла у организацији турнира. По његовим речима, он и његови саиграчи једва чекају повратак у Русију следеће године, на светски шампионат.

„Драги руски поклоници фудбала! Три недеље ми смо провели у овој предивној земљи. И сада ми би желели изразити своју искрену захвалност. Ми смо захвални за одличну организацију, за мноштво помоћника и непрекидни осећај сигурности” – написао је Јулијан.

„Желимо да се захвалимо свим сарадницима на стадионима, у хотелима и на аеродромима, такође и волонтерима. И наравно, вама – руским поклоницима фудбала. После три недеље ми можемо рећи: Русија је блиставо обавила своје задатке” – додао је капитен.

„Ми вам се захваљујемо, кажемо: хвала и довиђења. И већ са нестрпљивошћу очекујемо наш поновни долазак на лето 2018. године. Уз велики поздрав, Јулијан Дракслер” – завршава двадесеттрогодишњи спортиста.

Одушевљен је организацијом Купа и главни тренер бундестима Јоахим Лев. То је изјавио по завршетку полуфинала против Мексика (4:1). „Организација је била величанствена” – изјавио је Лев на прес-конференцији неколико дана пре финала. „Све је функционисало одлично. Приређени су нам најбољи услови, како у Сочију, тако и у Казању. Нисмо имали никакве проблеме на нашим путовањима. Са логистиком је све такође било добро”.

После победе, фудбалери немачке репрезентације поново су се захвалили Русији за организацију и спровођење турнира. Саопштења немачких спортиста појавила су се на Твитеру, на руском језику, у званичном микроблогу репрезентације.

Др Иван Пајовић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here