Др Иван Пајовић: Зимска Универзијада у Краснојарску

Поделите:

XXIX Светске зимске студентске игре почињу 2. марта паљењем ватре Универзијаде на обали Јенисеја. Такмичења ће се одвијати у Краснојарску до 12. марта 2019. године.

После Зимских олимпијских игара, Зимска Универзијада се сматра највећим зимским спортским догађајем на свету. У њој учествују студенти високошколских установа узраста од 17 до 25 година.

До сада највећа Зимска Универзијада одржана је 2013. године. Сада Краснојарск нуди младим спортистима из целог света најбоље услове за такмичење. Пројекат је коштао око 540 милиона евра (велики део долази из руског државног буџета). Новац је потрошен на изградњу спортских центара, ледених стадиона, ски-стаза, административних здања, инфраструктуре и система медицинске помоћи.

У Сибиру никада до сада нису организоване спортске манифестације толиких размера. Учествоваће више од 3.000 спортиста, који ће се борити за 76 комплета медаља у 11 спортова. Очекује се око 110.000 гледалаца на трибинама. У организацију Универзијаде биће волонтерски укључено више од 15.000 људи. Такмичења ће преко ТВ-екрана пратити око 1,5 милијарда људи из целог света. Извештаје ће слати више од 1.000 новинара. У штафетном преношењу пламена Универзијаде учествоваће више од 600 тркача.

У оквиру припреме Универзијаде изграђено је и прилагођено 34 инфраструктурна објекта, од којих 21 спортски. Већ је постигнут рекордан број земаља-учесница. Потврђено је 58 пријава, међу којима се налазе земље које први пут учествују на Зимској Универзијади: Непал, Филипини, Уједињени Арапски Емирати. Земља-домаћин, Русија, наступиће са саставом од 296 спортиста.

Руски писац Антон Павлович Чехов је у својим мемоарима писао како је Краснојарск најлепши град у Русији. Туризам се овде развија веома брзо. Краснојарск су основали козаци 1628. године саградивши дрвену тврђаву. Пред Други светски рат у овом граду живело је око 40.000 становника, а данас више од милион. Град се налази на североистоку Русије, има континенталну климу са врелим летом и врло хладном зимом. Организациони одбор Универзијаде у свом званичном слогану обећава сусрет са правом зимом.

Једна од традиционалних краснојарских забавама је и руска „бања” (сауна) уз посебну забаву – урањање у ледену воду Јенисеја. Многе сауне у граду налазе се на обали и по правилу имају сопствене рупе у леду, намењене онима који желе да опробају искуство зимског пливања.

Tрећи по величини град Сибира не треба сматрати неискусним у организовању зимских спортских манифестација. Иако до сада у њему нису организована већа међународна такмичења, он је често био домаћин националних шампионата у алпском скијању, биатлону, сноуборду и фристајлу. Зато не чуди што регион располаже добро развијеном инфраструктуром за зимске спортове.

Становници Краснојарска са великим нестрпљењем очекују отварање Универзијаде. Центар збивања биће спортски комплекс „Академија зимских спортова” у градској области Октјабрскиј. У њему је пројектован нови мултифункционални спортски центар, хафпајп, фристајл-парк и два административно-тренерска блока за спортисте, тренере, судије и организаторе.

Краснојарск је не само центар спорта, већ и високог образовања. У овом граду постоји девет факултета са око 100.000 студената из 39 земаља. Научни и спортски живот града немогуће је замислити без Сибирског федералног универзитета. Сваке године универзитет организује више од 250 разних спортских манифестација, уз учешће око 15.000 студената. У региону, под руководством око 2000 тренера, тренира више од 60.000 спортиста. Уз то постоје и седам професионалних екипа разних спортова. Очигледно да је граду било судбински одређено да постане организатор Зимске Универзијаде.

Спортски објекти намењени овој међународној манифестацији налазе се на највишем светском нивоу. Неки од њих су изграђени наменски из темеља, а неки реконструисани и модернизовани. Јединствено је то што се све спортске арене налазе у непосредној међусобној близини, удаљене не више од 30 минута вожње.

Спортску јавност највише импресионира Палтинум Арена, у којој ће се одржати свечано отварање и затварање Универзијаде. У њој ће се одржавати и такмичења у уметничком клизању. Арена има 7.500 места за гледаоце и од њеног отварања у мају 2018. године прошла је више пута тест у националним турнирима. У ски-комплексу „Бобровиј лог” изграђено је мултифункционално здање намењено тренинзима и администрацији. Тамо ће бити смештен и видео-центар.

На падинама комплекса „Бобровиј лог” биће организовано 5 ски-такмичења са доделом 9 комплета медаља. Иако је комплекс по свим карактеристикама одговарао захтевима арбитражне комисије и од почетка имао богату инфраструктуру, до Зимске Универзијаде одлучено је да се он учини још бољим, поузданијим и комфорнијим.

Ски-стазе су проширене и направљене безбеднијим, успостављен је систем видео-преноса, саграђен хелидром за медицинске хеликоптере, унапређен систем за вештачко оснежавање. Једном речју, међу градовима Русије нема ни једног са сличним комплексом који је спреман да пружи не само активни одмор у свакој сезони, већ и да прихвати као домаћин професионална такмичења светских размера.

Најскупљи појединачни пројекти (сумом више од 75 милиона евра) нису ледене дворане и ски-стазе, већ болнице, путеви и мостови. Например, саграђен је велики нови мост преко Јенисеја (пете по дужини реке на свету).

Све је спремно и за смештај младих спортиста и њихових тренера. Они ће, као и у Алма Ати 2017. године, бити смештени у специјално насеље, што за Универзијаду није уобичајени случај. Спортске арене за биатлон, фристајл и нордијско скијање налазе се у непосредној близини насеља, који прима више од 3500 људи и интегрисано је у кампус Сибирског федералног универзитета.

У центру града постојаће и „Парк Универзијаде”, где ће госте забављати шоу дрвосеча, изложба ледених скулптура, сибирска масленица и много других врста забаве.

Спортисти и гости Зимске универзијаде 2019, која ће се одржати у самом центру Русије, учествоваће у фантастичном празнику спорта и имаће прилике да открију једну такву далеку, загонетну и прекрасну област као што је Сибир, у свој својој зимској лепоти.

За град Краснодарск, организовање Универзијаде је част, одговорност и јединствена прилика да покаже свету сибирски карактер и гостопримство.

Др Иван Пајовић

Видовдан

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here