Dr Michael Mosley сам себе заразио како би вршио истраживање

Поделите:

Да би показао себи и другима утицај паразита на човека и промену понашања, др Michael Mosley , сам је себе заразио тракавицом, токсоплазмом, узрочником маларије и тако себе претворио у покретни лабораторију.

Dr Michael Mosley се у неколико месеци намерно заразио с низом паразита како би боље разумео та “фасцинантна створења”.

Можда највеће изненађење је колико су паразити у стању суптилно, а понекад и не тако суптилно, манипулисати својим домаћином, у своју корист, кажу на ББЦ-у препричавајући емисију ББЦ Фоур’с Натурал Хисторy.

Први паразит с којим је  Mosley експериментирао била је говеђа тракавица, таениа сагината. Овај паразит може инфицирати људе и стоку, а у викторијанско доба жене су наводно намјерно јеле јаја тракавица, како би се заразиле и губиле на тежини.

“То би готово сигурно био губитак времена јер јаја тракавица нису заразна за људе. Њих прво мора појести крава, у којима се јаја тракавице формирају у цисту. Након тога човјек се може заразити и то само ако једе сирово заражено месо”, рекао је Mosley

Много смртоноснији и опаснији паразит је пласмодиум, који узрокује маларију. Kао и сваки други паразит, налази начине којима се шири с домаћина комарца, на људе, па поново на комарца. Знанственици тек почињу схваћати начине на које паразити манипулирају људима како би остварили своје циљеве.

“Вероватно сте имали искуство одласка на одмор с пријатељем гђе сте открили да један од вас добива далеко више угриза него други. Разлог томе је то што комарце привлачи топлина и угљични диоксид који производимо. Kомарце могу одбити кемикалије из нашег особног мириса тијела”, напомиње Мослеy представљајући резултате експеримента.

“Kако бих тестирао ову идеју, остао сам у соби с доктором Јамесом Логаном с Лондон  School of Hygiene and Tropical Medicine те смо пустили комарце. У следећих 15 минута Џејмса су угризли 25 пута, док су мене угризли само једном, испричао је .

Испало је да Mosley мирис тела далеко снажније одбија комараце од Логановог. Да је у собу дошла трећа особа која је имала маларију, њу би комарци највише изгризли, рекао је Логан. Нова истраживања су показала да је паразит маларије у стању промијенити човеков мирис, чинећи нас још привлачнијим комарцима.

“Kада се комарац напио људске крви заражене маларијом, паразит инфицира мозак комарца, који је тада спремнији заразити другог човјека. Манипулисајући комарце и људе паразити су у стању све се успешније ширити”, објашњавају.

Обављајући ову врсту истраживања Логан и његови колеге се надају да ће пронаћи начине којима би створили природне мирисе како би делотворније одбијали комарце. С обзиром да маларија убија око милијун људи годишње, а комарци су све отпорнији на инсектициде, хитно су потребни нови приступи .

Још невјеројатнији манипулатор ума, којег је Мослеy проучавао, је паразит тоxопласма гонди. Инфицира многе топлокрвне сисавце, а највише је проучаван кроз однос глодаваца и мачака.

Уобичајено штакори и мишеви избегавају мачке. Но када се заразе паразитом тоxопласме гонди, он потпуно мења њихово понашање. Зараженог миша привлачи мирис мачјег урина, због којег ће изаћи у отворен простор и почет ће се непримјерено понашати. Разлог томе је што паразит жели да мачка поједе миша и тако се он усели у новог домаћина.

Људи се такође могу заразити паразитом тоxопласме гонди, а јако је опасан само када зарази трудницу, јер може наштетити плоду.

Међутим, нова истраживања овог паразита упућују на то да паразит може суптилно ђеловати на нас.

“Знамо, на пример, да људи који имају антитиела токсоплазме, имају више него двоструко пута већу вероватност да ће бити укључени у прометну несрећу. То би могло значити да је паразит у нама, као у штакорима, потакнуо да се понашамо неопрезно”, каже Мослеy и додаје да истраживања такођер показују да се може успорити вријеме реакције, како би били рањивији пред великим грабежљивцима.

Било како било, застрашујућа је мисао да паразити могу утјецати на то како ћемо се понашати, кроз начине које још увијек не разумијемо”, закључио је Mosley  за ББЦ.

 

 

Стилживота

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here