Dug SAD premašio istorijskih 20 biliona dolara

Podelite:

Sjedinjene Države su zvanično akumulirale dug u visini od 20 biliona dolara. Taj plafon je probijen nakon što je Bela kuća dozvolila Trezoru da pozajmi još novca.

Američki državni dug iznosi 20,16 biliona dolara, prema informacijama na vebsajtu „US Debt Clock“. To je skoro 62.000 dolara po osobi i preko 167.000 dolara po poreskom obvezniku.

Iznos duga je stagnirao od marta zbog maksimalne visine, s obzirom da se američki trezor suočio sa privremenom zabranom daljeg zaduživanja.

U petak je predsednik Donald Tramp potpisao zakon kojim se suspenduje dozvoljena visina duga do 8. decembra. Trezor može slobodno pozajmljivati novac do tog datuma. Otkako je Tramp inaugurisan dug je porastao za oko 215 milijardi dolara sa oko 19,94 biliona dolara.

Najveće budžetske stavke su zdravstvena zaštita, socijalna sigurnost i odbrana.

Foto: vostok.rs

Kancelarija kongresnog budžeta, federalna agencija koja pruža Kongresu budžetske i ekonomske informacije, saopštila je da je federalni dug sada na najvišem nivou nakon Drugog svetskog rata.

Ukoliko postojeći zakoni ostanu, povećanje budžetskog deficita će brzo povećati taj dug u narednih 30 godina. Deficit bi dosegao 150 procenata BDP-a 2047. godine.

Prema agenciji, povećanje duga povećava vladine kamatne stope, stavlja dodatni pritisak na budžet i poboljšava šanse za fiskalnu krizu.

Ukupan američki dug (kombinacija vladinih, poslovnih, hipotekarnih i potrošačkih dugova) iznosi 68 biliona dolara.

Vostok
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here