Ексхумирани остаци Салвадора Далија: “Чувени бркови остали у свом класичном облику казаљки на сату”

Поделите:

Шпански форензичари узели су узорке косе, ноктију и костију чувеног сликара Салвадора Далија ради утврђивања очинства на захтев једне Kаталонке.

Форензичари су у четвртак увече отворили његов ковчег, а узимању узорака тела могло је да присуствује само пет особа – судија, три иследника и асистент.

Генерални секретар фондације Гала – Салвадор Дали изјавио је да су остаци, мумуфицирани пре 27 година, добро очувани и да су његови чувени бркови остали у “свом класичном облику 10 и 10”, мислећи на положај казаљки на сату.

Анализа узорака могла би да траје недељама.

Пилар Абел, рођена 1956, годинама је тврдила да је њена мајка имала љубавну аферу с Далијем, а на њен захтев суд је прошлог месеца наложио ексхумацију Далијевих посмртних остатака да би се узели узорци ДНK за утврђивање биолошког очинства. Ако се потврди да је Дали њен отац, Абел би могла да тражи четвртину његовог имања које је сада у власништву јавне фондације.

Представници фондације која управља Далијевим имањем саопштили су данас да докази у прилог Абелиних тврдњи нису били довољни за ексхумацију и да ће наставити правну борбу за поништавање теста очинства.

Фондација и музеј су предузели кораке да спрече да се фотографије ексхумације појаве у јавности, па тако није дозвољено уношење мобилних телефона, а испод стаклене куполе постављена је надсртрешница да не би могло да се снима или слика дроновима.

Шпански уметник је рођен у Фигересу 1904, где је и умро у 85. години. Сахрањен је у позоришту-музеју Дали у Фигересу.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here