Eскалирали протести због нових мера у Италији, у Милану бацани молотовљеви коктели

Поделите:

У неколико италијанских градова синоћ су одржани протести због владиних мера против коронавируса, а на неколико скупова је дошло и до сукоба демонстраната и полиције. Римски дневник Република пише да је ситуација у неким градовима ескалирала и да су екстремистичке групе значајно утицале на напетост током протеста.

Поједини демонстранти су на полицију бацали петарде и боце, а у Милану су бацали молотовљеве коктеле и блокирали саобраћај. Такође су оштећене фасаде зграда, сломљена врата и прозори трамваја. Полиција је употребила сузавац и четворо је ухапшено.

Ситуација је била напета и у Торину, где су демонстранти бацали димне бомбе, а повређен је један фотограф.  Центар  у Торину био је претворен у бојно поље. Пуно поломљених излога, петарди, канистара за сузавац, преврнутих и запаљених канти. Два  полицајца су повређена и ухапшено је девет особа, преноси Кориере дела сере.

Напето је било и у Напуљу, где су демонстранти позивали на оставку недавно реизабраног председник покрајине Кампаније, Винченца де Луке.Демонстранти у Напуљу, који се противе увођењу строжих мера због ширења епидемије коронавируса, сукобили су се са полицијом и пре три дана у том граду.

На протесту су углавном били млади људи, који пркосе полицијском часу, који су увеле регионалне власти.

У граду Леће дошло је до сукоба демонстраната и полиције.И у Тревизу се на главном тргу одржао протест грађана против нових мера и Контеове владе,

У Италији су уведене нове рестриктивне мере због поновног раста броја заражених од коронавируса, а неке од мера укључују ограничење рада барова и ресторана до 18 сати и потпуно затварање теретана, базена, биоскопа и позоришта.

Јуче у 18 часова ступио је на снагу најновији декрет италијанске владе који подразумева парцијални локдаун. То значи да су ресторани, кафићи, пабови и барови затворени до 5 ујутру.

Потпуно су затворене теретане, базени, позоришта и биоскопи. Од 23 часа (у појединим градовима од 24) на снази је полицијски час.

Мере, око којих су се јуче договорили влада премијера Ђузепеа Контеа у Риму и регионалне власти, уводе се након две ноћи протеста у Напуљу и Риму против полицијског часа, који је на снази у више региона од прошле недеље, јавља Ројтерс.

Свесна огромних трошкова гашења економије, римска влада је изјавила да не жели да понови свеобухватно закључавање наложено у првој фази кризе. Али била је приморана да поступно појачава ограничења, јер је пандемија убрзавала након што је преко лета успорен раст броја нових случајева.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here