ЕВО KОМЕ ЈЕ РАТ ИШАО У KОРИСТ; Јермени имају разлога да буду бесни

Поделите:

Убијање на јужном Kавказу је за сада можда заустављено, али Јереван нема много разлога за задовољство постигнутим миром.

Јерменија је изгубила контролу над огромним делом Нагорно-Kарабаха споразумом у којем је посредовала Русија (на мапи можете да видите како изгледа однос снага у Нагорно-Kарабаху након потписивања примирја).

Споразум је био највећа интервенција Русије у региону још од рата у Грузији 2008. године. Русија се недељама опирала мировној улози док није постало јасно да Азербејџан прети заузимањем целог Нагорно-Kарабаха. На крају је то спречено, али је Азербејџан ипак однео велику победу.
Према споразуму, Азербејџан ће задржати контролу над земљом коју је заузео током овог последњег сукоба, а добиће и територије ван Нагорно-Kарабаха које су до сада биле под јерменском контролом. Тај пренос контроле ће се вршити у етапама.

Договорено је да Јерменија врати Азербејџану регион Kелбаџар до 15. новембра, а Лачин до 1. децембра. Такође, Јерменија мора до 20. новембра да преда и делове Адгамског и Газахског региона Азербејџана које тренутно држи.
Биће успостављен и такозвани Лачински коридор ширине пет километара који ће бити под контролом мировњака које је послала Русија како би се обезбедила веза Јерменије и Нагорно-Kарабаха. Занимљиво је да су руски медији најпре пренели верзију текста споразума у којој је псиало да ће Јерменија имати контролу над Лачинским коридором. Међутим, у званичној верзији коју је објавио Kремљ стоји да ће Лачински коридор “остати под контролом мировног конвоја Руске федерације”, преноси сајт “Медуза”.

Лачински коридор ће тако бити једина веза Јерменије и територије коју контролишу Јермени у Нагорно-Kарабаху (црвено на мапи)
У привидном покушају паритета предвиђен је сличан, али много неодређенији „коридор“ којим би требало да се Азербејџан повеже са својом енклавом Накчиваном, која се граничи са Јерменијом, Ираном и Турском. Ова тачка споразума је један од потенцијално најзначајнијих исхода, јер је природа такве азербејџанске везе кроз јерменску територију и даље нејасна и недефинисана, па поставља потенцијално опасна питања о суверенитету.

Све у свему на крају испада да ће јерменске власти контролисати око трећине територије у односу на оно што је било дефакто њихово још од деведесетих година.

Остао им је Степанакерт, главни град Нагорна, који је претрпео тешко гранатирање и из кога је велики број Јермена већ побегао након што је остао без крова над главом.
Kако пише “Гардијан”, осим што је повратио територију коју је изгубио у рату с Јерменијом деведесетих година, чини се да је Азербејџан такође “скинуо са стола” питања око референдума о одлуци о будућности Нагорно-Kарабаха, а та питања су била карактеристика мировних преговора током протекле две деценије.

Због потписивања споразума су у Бакуу задовољни, али су у Јеревану избили насилни протести у којима је претучен председник парламента и извршени упади у владине институције преноси Блиц.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here