Форин аферс: Од свих начина, Шпанија је изабрала српски

Поделите:

Од свих начина на који би нека влада могла да реши проблем сепаратистичких тежњи изгледа да је шпанска влада изабрала српски начин, пише часопис Форин аферс.

Шпанска влада сада намерава да „угаси“ регионалну каталонску власт уколико одлучи да прихвати резултате недаво одржаног референдума за независност те шпанске покрајине. Баш као што је то учинила српска влада с Kосовом 1990, наводи Форин аферс.

Тај амерички часопис наводи и да је од 1. октобра, када је одржан референдум, Шпанија свеприсутна у каталонском региону – почев од повећаног броја полицајаца који патролирају улицама па све до војске, а све то подсећа на реакцију владе Србије на косовску објаву независности.

Лист још наводи да за многе Kаталонце све то личи на спољну окупацију територије, пре него на легитимну расподелу снага реда због очувања мира.

Иначе, очекује се да председник Kаталоније Kарлес Пуџдемон данас саопшти да ли ће одржати обећање и заиста прогласити независност те шпанске покрајине. Ако се то догод,и Шпанија ће се суочити са највећим политичким превирањем откако се вратила демократији седамдесетих година прошлог века, оцењује АФП.

 

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here