Годишњица пада Берлинског зида

Поделите:

Пре тачно 31 годину пао је Берлински зид, што је један од најважнијих догађаја у новијој историји. Тог дана упостављен је нови светски поредак. Ерих Хонекер, дугогодишњи владар Источне Немачке, односно Немачке Дермократске Републике (НДР),у јануару те 1989. годие јавно је прогнозирао да ће Берлински зид постојати још 50 до 100 година. До краја те исте године Хонекер и његова комунистичка партија су нестали са историјске сцене.

Мурал са ликовима Леонида Брежњева и Ериха Хонекера исцртан на Берлинском зиду 

Комунистички режим НДР био је свашта, али најмање демократски. Грађани су се побунили и почели масовно, у стотинама хиљада, напуштати земљу а они који су остали организовали су демонстрације.

Главни покровитељ НДР био је СССР који је у то време имао својих проблема. Совјетски лидер Михаил Горбачов је чак и упозорио Хонекера да ће онај који се не мења с временом пропасти као и да Источни Берлин не може рачунати на безусловну подршку Москве. Цела источна Европа је била у променама, било је јасно да се социјализам руши и да Запад добија Хладни рат.

Источна Немачка, односно режим који је владао том државом, у историји познат по својој ауторитарности и свевидећој и свемогућој тајној служби Штази, више није могао да контролише ни своју судбину. А после толико година репресије, грађане је покренула једна несмотрена изјава једног функционера, представника за медије.

Те речи је изговорио Гинтер Шабовски који је на конференцији за медије новинарима препричао погрешан закључак са претходно одржаног састанка, изјавио је да се одмах може слободно прећи из Источног у Западни Берлин. Грађани су нагрнули, полиција их је после мањег колебања пропустила и тако је практично пао Берлински зид.

Ова грађевина, симбол поделе, подигнута је 1961. и наредних година је дограђивана. Грађани НДР су на најдомишљатије начине бежали преко њега, али су многи ту страдали. Последња жртва убијена је приликом покушаја бекства баш те 1989. године на чијем крају је пао и сам Берлински зид.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here