Игор Јаковенко: Русија је и званично сврстана међу државе које активно спонзоришу тероризам

Поделите:

Пред америчким конгресом је „Акт о заштити америчке безбедности од агресије Kремља – 2018“ којим се између осталог препоручује да се све санкције против Русије, од „украјинских“ до „сајбер-терористичких“, укључе у јединствени систем казнених мера и да се оснује стално координационо тело и пратећа канцеларија која ће са Европом договарати и усаглашавати заједничку санкциону политику у односу на Русију.

Укратко, Русија је и званично сврстана међу државе које активно спонзоришу тероризам. Упоредо са овом веома оштром иницијативом конгреса, стејт департмент је 8. августа по хитном поступку и изненада прогласио увођење новог сета санкција против Русије, овога пута мотивисаних „случајем Скрипаљ“. Реализација прве етапе казнених мера очекује се до краја месеца. Осим ових, Трампова администрација припрема још један пакет мера против људи који су покушали да утичу на резултате америчких избора. Посматрачи процењују да су санкције стејт департмента, у поређењу са драконским мерама које припрема конгрес, ипак много мекше.

После ових вести рубља се срозала на 66,29 за долар и 76,23 за евро. Цена долара и евра је на мењачницама скочила за 2,5 рубље. Берзанска вредност нашег Аерофлота, који је са Сбербанком и Вњешторг банком номинован за другу, суровију етапу спровођења казнених мера, пала је за 11%, Сбербанке за 5,2%, а Вњешторг банке за 6%.

Званична представница стејт департмента Хизер Нојерт саопштила је да су санкције ефикасан инструмент којим се код земаља које је пошле странпутицом побуђује потреба за променама у њеном понашању. „Жеља нам је да остваримо што тешњу сарадњу са руском владом“, изјавила је Хизер Нојерт и додала: „Путем санкција отвара нам се могућност да постигнемо умесније понашање дотичне владе.“

По замисли стејт департмента, „умесније понашање“ руске владе значило би чврсту гаранцију Kремља да више никада неће тровати планету „новичком“, као и осталим гадостима сличне врсте које изгледа у својим војним лабораторијама Русија још увек производи, да се више никада неће упуштати у ометање туђих избора и да ће дозволити инспекторима ОУН-а да изврше проверу руских војних објеката. Постоји сасвим реална могућност да Путин испуни ове услове. Али би за тако нешто прво морао бити ухапшен и пар дана затворен у већ припремљеној ћелији у Хагу. Можда би чак и пар сати било довољно. Претњама о смањењу обима трговинских веза и броја дипломатских представника, о отказивању инвестиција и испорука производа високе технологије, Путина није могуће уплашити. Јер чак и ова, стрмоглаво падајућа економија Русије још увек даје довољно крмива за потребе Kремља и његовог најближег окружења.

Медведев, кога је вест о новим санкцијама затекла на Kамчатки, оштро је поручио да су нове америчке мере практично „објава економског рата Русији“ и обећао да ће се он лично заложити да на овај напад његова влада одговори „економским, политичким, а ако затреба и другим средствима“ која му стоје на располагању. А неизвесност је, признаћете, најстрашнија. Већ видим како се сви у стејт департменту тресу од страха и кријући се под столовима грозничаво нагађају која ли то „друга средства“ тај страшни Медведев има намеру да користи.

Први заменик премијера и министар финансија Антон Силуанов је пад рубље објаснио „текућом валотилношћу рубље на тржишту“. Силуанов је овој недаћи приступио користећи се принципима црне и беле магије, то јест бацањем клетви и враџбинама. Сагласно нашој шаманској традицији, проблеми се најефикасније решавају изговарањем невероватних идиома. Kао на пример када је пре 10 година Русија извршила оружани напад на Грузију, неискусни и неуки људи би рекли да је Русија извршила бруталну агресију на свог незаштићеног суседа. А искусни и упућени би објаснили да је то била „војна операција принуде на мир“. Тако је и у овом случају. Пад рубље и апсолутно мрачне перспективе руске економије које људи описују као одлазак земље (ђутуре с њеним становништвом) у скровито место нецензурисаним народним језиком звано „шупак“ – Силуанов описује као „волатилност“. Признајем, то звучи много умније, некако школованије.

Готово истовремено са вестима о новим санкцијама и падом рубље, агенција за истраживање јавног мњења Левада центар је објавила најновије резултате о паду Путиновог рејтинга. И што је најзанимљивије, лако се да закључити да између ова два догађаја нема узрочно-последичних веза. Анкета је завршена крајем јула, а вест о најављеним „драконским“ мерама конгреса САД је објављена тек почетком августа. Дакле, од априла до јула 2018. број оних који одобравају Путинове одлуке и његов рад пао је за 14 одсто, са 81 на 67%. Број анкетираних који не одобравају његове поступке и отворено не подржавају председникове одлуке порастао је за 15%, односно са 17 на 32%. Реско се променила и оцена курса којим Русија плови руковођена чврстом и сигурном руком Kремља. У јулу 2018. само 48% грађана Русије сматра да се земља креће у исправном смеру, док је у марту исте године таквих оптимиста било чак 63%. А број песимиста је у истом периоду порастао са 23 на целих 40 одсто.

Разлози за овако наглу промену расположења јавног мњења су очевидни. Прво, садржај фрижидера се све драстичније разликује од садржаја телевизјских програма. Ускоро ће се и „волатилност“ наћи на списку речи забрањених од стране Роскомнадзора. Друго, пензијска реформа објављена и хитро спроведена током недавног светског првенства у фудбалу, за многе грађане Русије значи смањену шансу да прву исплату своје пензије икада дочекају. Оваква врста стреса многима је проветрила мозак. Не свима, наравно, али многима.

За заустављање пада руске економије и пада животног стандарда становништва никаквих шанси нема. Следећи талас санкција предвиђених законом који ће неизбежно бити изгласан у конгресу САД ступиће на снагу за 3 месеца. У овом пакету мера предвиђена је и тачка која ће омогућити потпуно искључивање руских државних банака из светског финансијског система. Трамп неће моћи да се супротстави доношењу овог закона, нити ће моћи да утиче на његов садржај. Једино што би могао да учини је да разним ујдурмама одложи и смекша његову реализацију. То би можда могло да успори пад руске економије, али је смена власти у Русији једино што би тај пад могло да заустави.

У вези с тим, неки аналитичари су намирисали злокобан мирис предреволуционарне ситуације. Будите уверени да је то само илузија. Kолико год се трудили, из анализе наше данашњице таква аналогија се не да извући. Док је рејтинг Горбачова падао, растао је рејтинг Јељцина. На крају је власт из руку Горбачова преузео Јељцин. А када је средином 90-их Јељцинов рејтинг подршке пао на 6%, ништа се није догодило. Власт је до тада већ била изградила систем заштите који није допуштао појаву било какве алтернативе. Данас је политичко и медијско поље до тог степена расчишћено да до смене власти неће доћи чак ни ако се Путинов рејтинг сроза на нулу.

И за крај, само две речи о опозицији. За стварање те рушевине коју данас зовемо руска политичка опозиција, заслужна су два актера: власт и сами опозиционари. Што се представника власти тиче, све је јасно. С њима се дијалог може водити само у Хашком суду. Али поштен и отворен дијалог између лидера руске опозиције (и оних у земљи и оних ван ње) је не само могућ, већ и неопходан.

Ежедневный журнал, 10.08.2018.

Превод с руског Хаим Морено

Пешчаник.нет, 18.08.2018.

Поделите:

1 коментар

  1. ovakvi su u Srbiji pobedili 5.oktobra, napunili institucije i idoli su sadasnje vlasti.Jelcinovska Rusija u Srbiji postoji vec 18 godina.Ljudi se zgrazavaju nad Jelcinom, a njegova politika samounistavanja je na vlasti u Srbiji.Sto se Putina tice, sankcije su zestiko udarile po vojnim programima, tako da ni Su-57 ni Armata, Kurganjec, Bumerang…ne ulaze u masovnu, a cini se i bilo kakvu proizvodnju.Svaki put su odustajanju od masovne proizvodnje prethodili tekstovi o toma kako Su-57 nije potreban, jer je dovoljan Su-35, kako je Armata preskupa i da su dovoljne modernizcije T-72 i T-80(mada ni one nisu masovne), da bi se pre neki dan na vpk-news.ru pojavio tekst o tome kako nuklerna podmornice gutaju budzet mornarice i sprecavaju izgradnju snaznije povrsinske flote!?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here