Историја: Ким и Мун ставили потписе на денуклеаризацију и крај рата на Корејском полуострву

Поделите:

СЕВЕРНА и Јужна Кореја постигле су данас – сасвим сигурно, историјски – споразум о денуклеаризацији и крају рата на Корејском полуострву.

Њихови лидери – Ким Џонг Ун и Јужне Кореје Мун Џае -потврдили су да је њихов циљ „потпуна денуклеаризација Корејског полуострва“, али никакве подробности још нису објављене.

У Декларацији коју су потписали Ким и Мун се наглашава: „Север и Југ радиће на потпуном и свеобухватном побољшању и развоју својих односа и самим тим приближавати будући заједнички процват и уједињење“.

Договорили су да Пјонгјанг и Сеул у мају – на генералском нивоу – обаве преговоре о успостављању контаката за решавање војних питања. „Контакти“ ће касније укључивати и преговоре министара одбране.

У Декларацији се посебно наглашава да ће две земље „обуставити сва непријатељска дејства једна против друге“ и „радити на смањивању оштре војне напетости на Полуострву“.

У истом документу стоји и да ће Север и Југ етапно смањивати своје војне потенцијале – како буде опадала напетост у њиховим односима, а успостављано међусобно поверење.

Мун је дочекао Кима – стојећи са своје стране границе.

Севернокорејски лидер је признао да су га „обузеле емоције“ када је прекорачио бетонски праг који представља границу између две Кореје.

Потом је Мунов портпарол, Јун Јунг Чан, изјавио:

„Двојица лидера су имала искрен и отворен разговор о денуклеаризацији, о успостављању трајног мира на Корејском полуострву, и о развоју билатералних односа“.

Додао је да је Мун предложио успостављање железничког саобраћаја између две Кореје и ће и Кимова и Мунова супруга бити на банкету на крају данашњег састанка.

Ким и Мун су се састали у демилитаризованој зони која дели њихове две земље.

Ким први севернокорејски званичник на јужнокорејском тлу још од краја Корејског рата (1950-1953).

Франс прес је пренео да је за заштиту посете обезбеђење Кима пажљиво одабрано по физичкој форми, изгледу, „снајперским способностима“ и борилачким вештинама, како им „не би ни мрав промакао“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here