Израелци ликвидирали једног од команданата Ал Каиде

Поделите:

Припадници израелских служби безбедности ликвидирали су, у августу, у Ирану и по налогу САД другог по рангу команданта Ал Каиде Абдулаха Ахмеда Абдулаха. Иран демантовао ликвидацију. Ал Каида није објавила његову смрт, ирански званичници су то заташкали и ниједна влада није јавно преузела одговорност.

У извештају Њујорк тајмса се наводи да је Абдулах, познат по ратном имену Абу Мухахамад ел Масри, ликвидиран у Техерану.

Пре више од два месеца Масрију су пришла два непозната лица на мороциклу и ликвидирала га.

Убиство Масрија, за којег се видело као вероватни наследник садашњег лидера Ал Каиде, Ајмана ал Завахирија, до сада је било у тајности, наводи лист.

Није било јасно какву су улогу Сједињене Државе имале, ако су је имале, у убиству милитанта рођеног у Египту, преноси Њујорк тајмс. Америчке власти годинама прате Масрија и друге оперативце Ал Каиде у Ирану, наводи се у извештају.

Ал Каида није објавила његову смрт, ирански званичници су то заташкали и ниједна влада није јавно преузела одговорност.

Амерички званичник, разговарајући са агенцијом Ројтерс под условом анонимности, одбио је да потврди било какве детаље те  приче или да каже да ли је било умешаности САД. Савет за националну безбедност Беле куће није одмах одговорио на захтев за коментар.

Масри, један од оснивача Ал Каиде, убијен је заједно са ћерком, удовицом сина бившег шефа Ал Каиде Осаме бин Ладена, Хамзе бин Ладена, известио је Њујорк тајмс. Дуго је био на листи најтраженијих терориста ФБИ-а. У Сједињеним Државама је био оптужен за злочине повезане са бомбашким нападима на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији, у којима је убијено 224 људи, а стотине рањено.  ФБИ је понудио награду од 10 милиона долара за информације које су довеле до његовог хватања, а од његова слика и даље била на листи најтраженијих  терориста.

Осама бин Ладен организовао је 11. септембра 2001. године нападе на Сједињене Државе и убијен у америчкој рацији у Пакистану 2011. године.

Масри је био у “иранском притвору” од 2003. године, али је од 2015. живео слободно у луксузном предграђу Техерана, рекао је за Њујорк тајмс неименовани амерички обавештајни званичник.

Амерички званичници за борбу против тероризма верују да их је Иран, такође амерички непријатељ, можда пустио да живе тамо да би водили операције против америчких циљева, преноси лист.

Иран демантовао ликвидацију команданта Ал Каиде у Техерану

Иранско министарство иностраних послова демантовало је данас извештаје америчких медија да су оперативци израелске службе безбедности ликвидирали у Техерану другорангираног команданта Ал-Каиде Абдулаха Ахмета Абдулаха, познатог по ратном имену Абу Мухамад ел Масри, пренео је Ројтерс.

У саоштењу Министарства истиче се да на “тлу” Ирана нема терориста Ал-Каиде.

Та агенција је раније пренела писање Њујорк тајмса да су Ал-Масрију у Техерану пре више од два месец пришла два непозната лица на мотоциклу и ликвидирала га.

Овај атентат је све до скоро држан у тајности, наводи Ројтерс.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here