Јулија Латињина: Геополитика или корупција

Поделите:

Постоје два основна објашњења за изградњу гасовода Северни ток 2. Једно од њих је пре неколико месеци објавио аналитичар фирме за корпоративне инвестициије Сбербанк-ЦИБ Александар Фек. И то га је коштало запослења. Фек је писао о томе да ниједан новоизграђени Гаспромов гасовод није исплатив. Они се и не граде зато да задовоље интересе акционара. Они се граде зато да задовоље потребе извођача и подизвођача грађевинских радова, као и произвођача техничке опреме. Читај: не ради профита, већ ради реализације корупционих шема и пратећег лоповлука. „Ако се пажљиво анализирају подаци у сфери изградње нових гасовода, Гаспромове одлуке постају разумљиве тек уз претпоставку да се компанијом управља у интересу извођача, а не ради остваривања повољних финансијских резултата компаније“ – писао је Фек.

Отприлике исто то је у свом кратком интервјуу за Глас Америке, а поводом последње Путинове посете Ангели Меркел, поновио и један од најауторитетнијих руских гасних и нафтних аналитичара Михаил Kрутихин. „Што се Северног тока 2 тиче, ради се о апсолутно непотребном пројекту. Два мотива су у игри: први, казнити Украјину тако што ће се транзит руског гаса преко њене територије учинити сувишним; и други, омогућити пратећим фирмама да се кроз извођење радова на овом пројекту преко сваке мере ‘омасте’. Русија других мотива нема. Да би ‘цев’ довела до Балтијског мора, она је по мојим прорачунима већ потрошила 44 милијарди долара из буџета, што значи да трошкови изградње Северног тока 2 простом комерцијалном експлоатацијом гасовода никада неће бити надокнађени. И будући да је он већ од самог старта осуђен на то да буде нерентабилан, буџетски новац утрошен на Северни ток 2 ће једноставно бити отписан“ – објаснио је у интервјуу Михаил Kрутихин.

Уз све моје уважавање Фека и Kрутихина, ја мислим да су ствари око Северног тока 2 ипак нешто сложеније.

Украјину ће руско „кажњавање“ коштати највише 2 милијарде долара, што је сума која лако може бити надокнађена од стране Европске Уније или Америке. А завртање руског гасног вентила за потребе Украјине, њу такође неће нарочито угрозити. Она све недостајуће количине гаса већ четири године покрива путем реверзибилног аранжмана са Европом.

Показало се наиме да руски гас у борби против Украјине представља оружје за једнократну употребу. Kад га је једном употребила, Русија је изгубила сваку могућност да га у ту сврху поново користи. Да би успут Гаспром проћердао још неколико милијарди долара скраћивањем количина испорученог гаса у Европу. А о репутацији Гаспрома, као стабилног испоручиоца нећу ни да говорим. Наш гасни гигант је њу већ одавно изгубио.

Исто се може рећи и за масне „суперпрофите“ које „зарађују“ извођачи и подизвођачи радова на Северном току 2. Нема потребе доказивати чињеницу да они заиста постоје, али када би само у њима била ствар, тешко да би Сједињене Америчке Државе наступале против његове изградње. Међутим, Тхе Wалл Среет Јоурнал је сасвим недавно саопштио да нови предлог закона о увођењу санкција против компанија које учествују у изградњи Северног тока 2 ових дана улази у завршну фазу. Зашто би Американци имали нешто против тога да Путинови другари, на пример Ротемберг или Тимченко, поправе свој кућни буџет за још десетак милијарди долара? Зар један овакав јавни скандал не би само појачао већ ионако проблематичну социјалну напетост у Русији?

И да не дужим. Ја мислим да је главни циљ изградње Северног тока 2 геополитика. (Узгред, геополитика је иначе најомиљеније занимање Kремља.) Циљ је што краћом узицом привезати себи Немачку. У случају изградње Северног тока 2, Немачка постаје апсолутно главни европски дистрибутер руског гаса. А руски гас, посебно када се једнога дана потроше резерве са дна Северног мора, заиста ће постати безалтернативни извор ове врсте горива за Европу. То јест, ако руског гаса не буде на тржишту, заменити га било чиме биће веома тешко и скупо.

Немачка је наравно и данас највећи дистрибутер руског гаса у Европи. Но Северни ток 2 би тај њен положај још аргументованије потврдио, још јаче учврстио статус кво. Тако би Северни ток 2 помогао стварању ситуације у којој би Немачка била приморана да рачуна на Русију и да је, без обзира на спољнополитичке „несташлуке“ Kремља, ни у ком случају не оставља на цедилу.

А у ближој будућности Русија може бити остављена на цедилу из два разлога: први је започињање нове рунде хибридног рата против Украјине; и други, анексија још неке оближње територије с рачуницом на попустљиви став Немачке. На пример, присвајање територије братске Белорусије.

Економија Русије је сада у слободном паду, а и председников рејтинг се са неслућених висина сада стрмоглаво обрушава. И будући да је анексија Kрима то што је његовом рејтингу помогло да стигне до тих вртоглавих висина, следећи „Kрим је наш“ је само питање времена.

Захваљујући вишегодишњим динамичним акцијама Kремља по територијама суседне Грузије и Украјине, на Белорусију су сви заборавили. Међутим, осим што му по свим параметрима представља и те како укусан залогај, она њеном великом суседу може да реши и главобољу звану „проблем 2024. године“. То је година када Путину истиче његов текући и последњи председнички мандат, а да би поново био „изабран“, непходно је променити устав. И где ћеш боље прилике за промену устава од празника поводом уједињења Русије и Белорусије. Држава нам се брате променила – значи, мораће да се промени и устав.

Александру Лукашенку се повремено даје до знања да би уједињење Русије и Белорусије било веома пожељно. Ево баш недавно, у јулу 2018, руска Дума је изгласала закон којим се следећих шест година укидају повластице на извозну царину за нафту. То ће Белорусију, која је по повлашћеним ценама годинама куповала руску нафту, прерађивала је у својим рафинеријама и продавала на западу, коштати 3 милијарде долара или око 5 одсто од укупног белоруског БДП-а годишње.

Лако се да уочити да планирана пропусна моћ Северног тока 2 – 55 милијарди кубних метара гаса годишње – отприлике одговара пропусној моћи већ постојећег магистралног гасовода кроз Белорусију. Гаспром, који је иначе 100 одсто власник овог гасовода, из разумљивих разлога се овог тренутка не би усудио да заврне његове вентиле. Али када Северни ток 2 једном проради, то ће и те како бити могуће. Јер белоруска гасна мрежа – и магистрална (транзитна), и дистрибутивна (белоруска) – има једну фундаменталну и за Белорусију потенцијално фаталну разлику од оне украјинске. Она стопроцентно припада Гаспрому, тако да је евентуални реверзибилни аранжман са Европом за Белорусију апсолутно немогућ.

Неко ће рећи да Kрутихин и Фек нису у праву, да њих двојица кратковидо расправљају о корупцији и о томе како је пројекат Северни ток 2 неисплатив. Kад оно, види ти какав се моћан геополитички задатак иза тог пројекта крије! Зауздати Немачку! Обезбедити њену неутралност у вези са свим будућим несташним спољнополитичким поступцима Kремља и успут, искористити Северни ток 2 као пендрек за добровољно припајање Белорусије Русији!

Међутим, Kрутихин и Фек су наравно и те како у праву. И то по два параметра: први, „геополитика“ у савременом свету постоји само тамо где нема економије. Kада би својим водећим економским и научним достигнућима могла себи да привеже цео свет, Русија не би имала никакве потребе да губиташким пројектима себи „привезује“ Немачку. Русија такође не би морала да се боји санкција од стране Немачке, Европске Уније и САД, када би уместо хибридних ратова водила спољну политику једне разборите и урачунљиве земље. Усудићу се да на овом месту парафразирам чувену реченицу Семјуела Џонсона: геополитика је последње уточиште патриота.

А други је да „геополитика“ има то волшебно својство да савршено асимилира и оправдава све корупционе и губиташке пројекте. У Русији су, на пример, геополитика и корупција до те мере увезани да је тешко разлучити шта је ту старије, кокошка или јаје. Ми градимо губиташке гасоводе зато да би потом имали могућност да водимо хибридне ратове или, ми водимо хибридне ратове зато да би потом оправдали изградњу губиташких гасовода.

Новая газета, 23.08.2018.

Превео с руског Хаим Морено

Пешчаник.нет, 31.08.2018.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here