Како је пропао Џејми Оливер…

Поделите:

Џејми је пре недељу дана објавио да затвара 12 ресторана широм Велике Британије, а као разлог је навео “реструктурирање компаније”. Финансијски стручњаци су брзо предвидели овакав крах – неинвестирање, неатрактивне локације и високи трошкови пресудили су његовим ресторанима, упркос звучном имену

Док су медији ових дана преокупирани кризом која је погодила ланац ресторана KФЦ, још једна “мултимилионска” кетеринг компанија има велике проблеме. Наиме, ланац ресторана најпознатијег кувара на свету Џејмија Оливера суочава се са великом финансијском кризом.

О финансијским проблемима најпознатијег шефа кухиње прича се већ неко време, а све је кулминирало почетком године.

Џејми је пре недељу дана објавио да затвара 12 ресторана широм Велике Британије, а као разлог је навео “реструктурирање компаније”.

Он поседује укупно 25 ресторана у Великој Британији и 28 у САД.

Појавили су се судски документи који показују да је ресторан “Џејмијев Италијански” имао дугове од 71,5 милиона фунти. Kако су писали британски медији, један од најпознатијих кувара на свету особљу дугује 2,2 милиона фунти, а прошле године је пословао с губитком од 10 милиона. Осим неколико милиона за ситна дуговања, он дугује још 42 милиона кредиторима, пореској управи, власницима простора и добављачима.

Џејми Оливер је у децембру прошле године уложио 3 милиона фунти сопственог новца како би покушао да одржи ланац, пишу међи на Острву.

Његова портпаролка каже да је вредност од 71,5 милиона фунти изобличена слика – 47 милиона фунти је покривено кредитима од “ХСБЦ” и комапније Џејми Оливер. Она додаје да је новац који се дугује добављачима, порезницима и запосленима стандардан за посао и да су сви плаћени. Али документи показују да је посао био на ивици гашења, пише Гардијан.

Затим, два лондонска ресторана “Барбецоа”, који се налази у “Пикадилују” и “Ситију”, била су стављена на продају након што је плаћање закупа постало неодрживо.

Инспектори за јавно здравље посетили су “Сити” 2014. године и дали оцену један: пронашли су измет миша и буђ.

Исхрана је варљив посао, а Џејмијев италијански ланац погођен је растом цене ренте и снажном конкуренцијом.

Постоји десетине јефтиних места за јело које обухватају сваку врсту кухиње која се може замислити, а свеже тестенине и готови сосеви се продају у сваком супермаркету.

“Ривер Цафе”, где је Џејми почео да ради у кухињи, и даље служи једноставну италијанску храну направљену од најфинијих састојака по астрономским ценама.

Рут Роџерс, која поседује и управља овим рестораном, никада није желела да отвори ланац, пише Индипендент.

Немојте да жалите Џејмија, додаје Индипендент.

Он је 2016. године направио 7,3 милиона фунти од производа и гаранција, тј. држања његовог име на тигању, што је много лакше него што нас убеђује да једемо у једном од његових ресторана током хладне ноћи.

Богатство Џејмија Оливера се процењује на 150 милиона фунти. Финансијски стручњаци су брзо предвидели овакав крах – неинвестирање, неатрактивне локације и високи трошкови пресудили су његовим ресторанима, упркос звучном имену.

Па, како је све почело да иде низбрдо?

Упозоравајући сигнали појавили су се почетком 2017. године, када је “Џејмијев Италијански” ресторан почео да посрће због интензивне конкуренције и повећања трошкова делимично као резултат Брегзита, и затварања шест ресторана. Губитак је проузрокован углавном трошковима затварања огранака и закупа за локацију на “Kингс кросу”, где је Оливер укинуо планове за огроман ресторан, паб и главни комплекс, пише Гардијан.

Према извештајима, преостале гране ланца надмашивале су тржиште и да је бренд “остао невероватно јак”. Нижа цена оброка довела је више муштерија, а посао је постављен тако да повећава зараду “дуго у будућности”.

Али главни извршни директор ресторана, Сајмон Благден, отишао је у октобру заједно са директором финансије Таром О’Нил, а Џејми Оливер је најавио да ће се више бавити ресторанима, него што ће то поверавати другима, како је био случај ранијих година.

Питер Мартин, потпредседник консултансте компаније за храну и пиће “ЦГА”, каже да документи суда за “Џејмијеве Италијанске” приказују слику о недовољним инвестицијама, сложеним менијима и неоснованом отварању филијала.

“Са оваквим избором на тржишту да бисте задржали купце морате да останете свежи и релевантни “, каже Мартин. “Kада је Џејми дошао на сцену, то је било ново и узбудљиво. Али тржиште је постало генерално јако узбудљиво и имате више људи који раде такве ствари.”

Kриза која је погодила “Џејмијев Италијански” пратила је низ пословних неуспеха за Оливера, који је својим признањем уништио 40 одсто својих подухвата и изгубио 90 милиона фунти од 2014. године.

У 2015. години Оливер је затворио последњу радњу посуђа за кување “Ресепис”, а 2017. затворио је последњу од своја четири британска тематска ресторана “Јунион Џек”, да би у октобру његов магазин за храну, “Џејми”, престао да излази након готово 10 година, подсећа Гардијан.

 

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here