Мадрид “ломи кичму” Kаталонији

Поделите:

Један од приоритета шпанске владе је поновно успостављање “нормалности и легалитета” у североисточном региону Kаталоније, изјавио је данас шпански премијер Маријано Рахој.

Рахој је истакао да је намера централне владе да увођењем директне контроле над Kаталонијом избегне наношење даље економске штете том богатом региону, пренео је Ројтерс.

Шпанске политичке партије одредиле су у понедељак 27 сенатора за чланове комисије која ће проучити како влада у Мадриду може да интервенише у управљању Kаталонијом и спречи је да прогласи независност.

Kомисија се састоји од 15 чланова владајуће Народне партије шпанског премијера Рахоја, шест чланова водеће опозиционе Социјалистичке странке, док остатак чине чланови мањих шпанских странака.
Они ће проучити које су им све мере на располагању на основу члана 155 шпанског Устава и како да распусте каталонску владу и каталонског регионалног председника Kарлеса Пуџдемона и његове министре.

Очекује се да ће Kомисија обавестити каталонског лидера Kарлеса Пуџедмона о својим плановима и позвати га да одбрани свој случај највероватније у четвртак, дан пре него што Сенат буде гласао о одлуци владе да активира члана 155.

С обзиром да Рахојова странка има већину у Сенату, извесно је да ће одлука о активацији члана 155 бити изгласана у том шпанском телу.

Парламент Kаталоније ће у четвртак ујутру одржати пленарну седницу, на којој би, како многи страхују, могла бити једнострано проглашена независности тог шпанског региона, јављају агенције.

Шпанска влада је у суботу одлучила да покрене процес примене члана 155 устава земље, којим ће се на централну владу пренети овлашћења каталонске администрације.

О тим мерама, којима би се суспендовала регионална влада Kаталоније, у петак 27. октобра треба да се изјасни шпански Сенат, у коме владајућа Народна партија премијера Маријана Рахоја има већину. Очекује да ће он добити и широку подршку опозиционих сенатора за мере на очувању јединства Шпаније.

У Kаталонији је 1. октобра одржан референдум о независности, на коме се око 90 одсто грађана изјаснило за одвајање од Шпаније. Тај референдум, на коме је одзив био нешто преко 40 одсто, претходно је највише судско тело Шпаније прогласило неуставним.

 

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here