МАНУЕЛ ИМА 121. ГОДИНУ И ЖЕЛИ ЈОШ ДА ЖИВИ: Ево шта ради свако јутро

Поделите:

Мануел Гарсија Хернандез можда је најстарији човек на свету. Има 121 годину и брине о кокошкама на породичној фарми у Веракрузу у Мексику.

Хернандез је осам година старији од Масаза Нонаке из Јапана који тренутно држи Гинисов рекорд као најстарији човек на свету. Овај Мексиканац није покушавао да озваничи податак и уђе у Гинисову књигу рекорда.

За њега су године само број. Гарсија наводи да не осећа да има више од 80. Он додаје да жали само због две ствари у животу – што је изгубио оца у раним годинама и што не може више да ради.

Иако више нема посао, брине о кокошкама, а кућу дели са својом ћерком Томасом

“Срећан сам, али се осећам уморно. Трудим се, радим, јер ако останем да лежим у кревету или седим у фотељи могао бих да се разболим“, прича Мексиканац обучен у кошуљу и панталоне са каубојским шеширом на глави.

“Осећам као да ми је 80. Мада почињем по мало да посрћем док ходам“, додаје он. На пољу је почео да ради када му је било девет година. Отац му је преминуо у 35. години. Гарсија још увек пати због његове ране смрти.

Оженио се у 45. години Росом Медино која је у том тренутку имала само 13 година. Имају петоро деце, 15 унучади и 6 праунучади. У браку су били скоро седам деценија, док Роса није умрла пре осам година.

Након њене смрти Гарсија се преселио код ћерке Томасе која има 54 година.

Гарсија истиче да га брига о кокошкама одржава у животу и да би волео да може више да ради.

“Желео бих да радим како сам навикао, на пољима, да зарађујем, али више не могу. То ме чини тужним. Kао млад сам напорно радио“.

Уколико се утврди да Гарсија заиста има 121. годину, биће и званично најстарији човек на свету.

Гарсија је изгубио прст у 80. години, али је веома доброг здравља – креће се изненађујуће брзо, види добро, пре три године је оперисао катаракту, и сасвим је присебан.

Kаже да се нада да ће дочекати 125, док као разлог дугог живота наводи добар сан, рано устајање, здраву исхрану, узимање витамина и рад.

Свако јутро устаје у 5.30, дан започиње бананом и смутијем од јабуке, а затим доручкује овсену кашу и два јаја. Затим одлази да обиђе кокошке.

“Некада ми каже да се његова свећа гаси полако, али не мислим да је тако. Још је жив и срећна сам због тога”, прича његова ћерка.

 

kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here