Милош Модрић: Порошенко покушава да превари ММФ и избегне суђење у случају корупције

Поделите:

 1. марта 2018. године Веркховна Рада усвојила је Предлог закона о Врховном суду за борбу против корупције. Након тога, Национални биро за борбу против корупције Украјине (НАБУ) припремио се за разматрање случајева корупције против 130 високих званичника. 7. јуна Рада је гласала за Предлог у другом читању, а 13. јуна објављен је у званичној публикацији парламента – новини Глас Украјине. Међутим, у тексту се појавио неочекивани амандман, што је омогућило великом броју високих службеника оптужених за корупцију да избегну кривичну одговорност. Једна од норми предлога закона је изјавила да се одлуке о свим случајевима корупције које је отворила НАБУ пре почетка новог судског тела може уложити жалба у суду опште надлежности.

Амандман, одсутан у тексту, за који су парламентарци гласали у другом читању, изазвао је незадовољство међу народним посланицима. Представник странке “Народни фронт”, који је желео да остане без инцогнита, приметио је да судови опште надлежности у Украјини нису независни и да се контролишу председничким окружењем. У својој колумни у листу Украјинска Правда, посланик Раде из блока Петра Порошенка Мустафа Најем написао је да иновација може помоћи великом броју људи близу председника да избегну кривично гоњење.

Упркос чињеници да директор Међународног монетарног фонда Кристина Лагард, након разговора с Петром Порошенком, снажно препоручила укидање амандмана из закона о стварању Врховног суда за борбу против корупције, украјински председник је потписао закон у том издању које је изазвало велику критику парламентараца.

ММФ је више пута нагласио да судбина пете кредитне транше из фонда од 1,9 милијардe долара зависи директно од стварања специјализованог независног суда у Украјини за борбу против корупције. Стога, како кажу стручњаци, ако се амандман не укине, то ће угрозити пријем новца од стране Кијева.

Порошенко је у прилично тешкој ситуацији. С једне стране, не-пријем транше биће озбиљна криза за украјинску економију. Са друге стране, украјински председник и његова пратња од доласка на власт не само да нису решили проблем корупције у земљи, већ су га и погоршали у невиђеном обиму. Судови о случајевима корупције званичника Петра Порошенка ће створити претпоставке за потенцијалне оптужби за прву особу државе, која је жртва сопственог покушаја преваре ММФ-а. Кијев је у очајној ситуацији, он мора да направи концесије. Промена је дуго зрела и људи на власти су доказали да нису у стању да реше проблеме, а они су у стању да их стварају само попуњавајући своје џепове.

Милош Модрић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here