На помолу рат Ирана и Израела!

Поделите:

Израелци се већ припремају за оно што многи од њих називају “Први северни рат”, јер ће се борити и на либанском и на сиријском фронту

Како рат улази у своју шесту годину, свим учесницима сиријског сукоба је далеко јасније да Асад неће ,,отићи кући“, барем за сада. Међутим, смисао овог рата није био само једна особа; више се радило о фундаменталном мењању блискоисточног геополитичког пејзажа у корист вехабијског центра моћи, као и елиминисању заједничког непријатеља Израела, САД и вехабизма у региону – Ирана.

И начин на који се рат водио током свих ових година и начин на који је то мењало геополитички пејзаж на штету оркестратора значи да се овај конфликт неће завршити ускоро. Ни пуко обнављање сиријске територије и суверенитета не би завршило рат, имајући у виду да Иран, права мета саудијско-америчке споне, остаје јак, штавише и јачи него пре почетка рата.

НОВИ БЛИСКОИСТОЧНИ РАТ У НАЈАВИ
А сада када су Русија и њени савезници успели да делегитимизују империјалистичку агенду „промене режима“ у Сирији, САД и даље не намеравају да се повуку. Уместо тога, Америка захтева од Русије да се „дистанцира“ (своје интересе) од Ирана и Сирије, и тиме дозволи нешто простора САД и њеним савезницима, Саудијској Арабији и Израелу, да потисну Иран из Сирије и ограниче његов утицај. Скоро је извесно да ово води ка новом регионалом сукобу.

Сједињене Државе су, са своје стране, почеле да увећавају притисак. То се види из видео записа који је Пентагон пустио у другој недељи фебруара, где се показује како амерички ратни авиони уништавају руски тенк, шаљући тиме поруку Русији да важно да се држе по страни у новом надолазећем сукобу који ће водити Израел, што је евидентно из прошлонедељних напада и последичног обарања једног од његових авиона.

Нема сумње да Израел има подршу САД против Ирана. И исто тако тешко да има сумње да се није чекао тренутак за овај оружани конфликт. Најновија манифестација долази од Џејмса Матиса, који је 12. фебруара бранио „право на самоодбрану“ Израела. Изјавио је:

„Израел има апослутно право да се брани, и мислим да се управо то догодило јуче, … „они не морају да чекају да њихови грађани изгину да би се тек онда позабавили тим питањем. Зато када Сирија, која се није оправдала… за оно што ради раме уз раме са Ираном, допусти Ирану да испоручује оружје, укључујући и софистицираније оружје либанском Хезболаху, Израел има потпуно право да се брани. Занимљиво је да свуда где нађете невољу на Блиском истоку, нађете исту ствар иза тога. Било да је у Јемену или Бејруту, или Сирији и Ираку, увек наиђете на Иран.“

И пошто Израелци нису заинтересовани да чекају да прави напад дође до њих, већ се припремају за оно што су многи у Израелу већ почели да зову „Први северни рат“, јер ће се борити и на либанском и на сиријском фронту.

ИЗРАЕЛ ЋЕ НАПАСТИ ИРАН?
Амерички мејнстрим медији не заостају у припремама за овај сукоб. Њујорк тајмс је у свом чланку приметио да Иран у Сирији, а против Израела шири своју „осовину отпора“. Према претпоставкама изнетим у извештају, „многи Израелци тврде да опасност не долази само од проиранских милиција, већ и од иранског настојања да Хезболаху уступи напредно оружје високе прецизности, које би могло бити искоришћено за нападе на осетљиву инфраструктуру.“

Наводе из извештаја о могућности да Иран може да гађа Израел су потврдили и амерички званичници. Према речима Мекмастера, „оно што је посебно забрињавајуће јесте да ова мрежа проксија постаје све способнија, будући да им Иран даје све више оружја“, што захтева да се почне размишљати у правцу деловања „против Ирана.“

Израел је на то и спреман, што је евидентно из последњих израелских напада и последње потврде израелског руководства. И док ратна реторика Израела постаје све јача, делује да није заинтересован да користи сопствене копнене снаге. Уместо тога, а у циљу супротстављања иранском присуству у Сирији, Израел је почео са наоружавањем сиријских побуњеничких група. Израелски медиј Харец наводи:

„Најмање седам сунитских побуњеничких организација на сиријском делу Голана сада добија оружје и муницију из Израела, са све новцем за куповину додатног наоружања. Ова промена се догодила у време када је Америка значајно смањила своје учешће у јужној Сирији.“

Ово је већ званично и потврђено. Према одвојеном извјештају Тајмс оф Израел, министар одбране Моше Јалон је последње седмице јануара потврдио да ,,Израел пружа помоћ сиријским побуњеницима, због чега сиријски Друзи нису у непосредној опасности.“ Будући да није дефинисао природу ове ,,помоћи“, недавни догађаји су већ почели да показују да та ,,помоћ“ није само медицинска.

Док се захуктава пред сукоб, постоје многи посредни фактори, а најважнији од њих – је руски.

Руси су допремили своје најбоље ракете С-400, којима могу почистити сиријско небо када год пожеле. И као што је руски министар спољних послова Лавров, седећи преко пута свог иранског колеге, упозорио на опасности тога што се Сједињене Државе играју ватром, приказан је јасан знак да њихова позиција у Сирији остаје непромењена и након успешне одбране сиријског режима, као и да ће свако ново нагомилавање снага у Сирији наићи на штит С-400, који може спречити „Први северни рат“.

Салман Рафи Шеик

Превео АНДРЕЈ ЦВИЈАНОВИЋ

Стандард

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here