НАДБИСKУП ШОKИРАО: „Деца разведених родитеља траже љубав и наводе свештенике на педофилију‏“

Поделите:

Пољски надбискуп Јозеф Мицхалик рекао је да су деца разведених родитеља рањивија према свештенцима сексуалним злостављачима. Његов је коментар изазвао буру и Црква је накнадно приопћила да је надбискуп направио лапсус.

Надбискуп  Michalik у уторак је дао интервју телевизији ТВН24 у којему је рекао да је недопустиво да свећеници сексуално злостављају ђецу, али да расправу о томе треба проширити и да треба узети у обзир пуно ширу штету од оне физичке и психолошке коју злостављање непосредно наноси жртвама. “Нитко се не пита колико рана деци наноси развод родитеља?

Често чујемо како се неприкладно понашање (педофилија) или злостављање појављују кад дијете тражи љубав.” рекао је надбискуп “Дијете трага, тражи. Изгубљено је и онда увлачи другу особу у то.” Пољски друтшвени медији дочекали су те изјаве с гнушањем и бесом.

“Ово је одвратно, натопљено болесном логиком да је жртва одговорна за злочин “ коментирала је жена звана Ана на Фејсбуку. У свом посту извјесни Адам пише: “Док ово читамо можемо се само радовати што је ова “пољска институција” управо починила ритуално убојство.”

Пољска Kатоличка црква у уторак је сазвала конференцију за новинаре како би смирила реакције јавности. Гласноговорник епископата ркао је да су надбискупови коментари “чисти лапсус” и да је он криво схваћен.

Сам надбискуп Michalik био је на конференцији и испричао се. “Kонтекст мога коментара био је слиједећи: дијете је увијек недужно. Али може га повриједити и његова властита околина, не само свећеник.” рекао је.

Пољски медији повремено извјештавају о сексуалном злостављању ђеце у окриљу цркве, али јо није било далекосежне и отворене расправе о томе. Папа Фрањо рекао је да ће одлучно искорјењивати сексуално злостављање ђеце и особно се побринути да сваки починитељ буде кажњен.

 

 

Јутарњи.хр

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here