Није безбедан: ЕУ укида Грчкој ГИРОС

Поделите:

Грци су са неверицом прочитали вест да ц́е ЕУ због сигурности забранити кебаб и гирос, а хасхтаг #Фрее_Гирос је постао тренд на грчком Твитеру.

“Дозволили су конзервансе свуда, бомбардују малу децу, али им смета гирос.”

“Почећемо значи гирос да једемо кришом и нелегално у подрумима и сакривеним локалима? Бране нам гирос? Овакву Европу желимо?”

Kебаб и гирос у Грчкој су под контролом Европског парламента, где се налазе и посланици Европске комисије за фосфате у брзој храни широм Европе. Сада су гирос и кебаб под великим ризиком да буду забрањени у Грчкој што представља прави хорор за Грке, и не само за њих, већ и за остале љубитеље ове хране.

Европски парламент је покренуо примедбе на предлог Европске комисије да дозволи коришћење фосфата, укључујуц́и фосфорну киселину, ди и три фосфате и полифосфате у месу гироса и кебаба.

До овог потеза је дошло услед забринутости током научног прегледа у 2012. години о могуц́ој вези између фосфата када се користе као адитиви за храну и болести срца – али докази су тада остали неусаглашени.

Правила ЕУ обично забрањују употребу фосфатних адитива у припреми меса, у ком се користе за заштиту укуса и спречавају сушење меса, али постоје и одређени изузеци.

Гирос и кебаб у Европи ц́е сада морати да сачекају гласање, које ц́е се одржати између 11. и 14. децембра у Стразбуру, како би сазнали да ли ц́е њихова омиљена храна и даље моћи да се служи у сендвичима са истом текстуром и укусом као до сада

 

 

Грча инфо

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here