НОВИНАР РОЈТЕРСА: Приватне компаније из САД сакупљају лешеве сиромашних, комадају их и зарађују милионе

Поделите:

Генерално, приватна фирма на једном телу може да заради 3000 до 5000 долара, иако негде цене сежу и до 10.000 долара. Што се тиче делова, за главу се добије 500 долара, за стопало 350 долара…

Приватне фирме у Сједињеним Америчким Државама зарађују милионе годишње комадањем и продајом људских тела која су донирана у научне сврхе.

До шокантних открића дошли су новинари агенције Ројтерс који су најобичнијом разменом мејлова и без икаквих проблема у Тенесију успели да купе људску кичму и две главе.

Радећи на овој причи, новинари су дошли до фирме “Соутхерн Невада Донор Сервицес” у Лас Вегасу која је нудила ожалошћеним породицама бесплатно кремирање умрлих у замену за донирање тела на којима ће се касније радити научна истраживања.

Међутим, прича има своју мрачну позадину. У јесен 2015. становници предграђа су се пожалили на сумњив смрад и крваве кутије у контејнерима за смеће. У децембру је неко од забринутих грађана властима пријавио сумњиве активности које су приметили у задњих неколико месеци.

Здравствени инспектори пронашли су мушкарца обученог у лекарску униформу како усред дана у свом дворишту цревом за воду покушава одмрзнути залеђено људско тело. Kомади ткива и крв сливали су се низ улицу.
Истрага је открила да компанија “Соутхерн Невада Донор Сервицес” скупља људска тела, комада их, а потом делове продаје научним институцијама и другим купцима.

Наиме, у САД нема закона који регулише овај бизнис.

Продаја органа као што су срце, јетра или бубрези за трансплантацију у САД је илегална. Међутим ниједан федерални закон не регулише продају људских тела у научне или образовне сврхе. Институционалног надзора над овим бизнисом готово да нема, тако да више мање било ко може зарађивати.

– Актуална ситуација може се упоредити с пљачкашима гробова у 19. веку – каже Ангела МекАртур с Медицинског универзитета у Минесоти.

Пословни успех зависи од количине тела коју можете добити, због чега овакве фирме често циљају на сиромашне грађане који исцрпљени скупоцјеним болничким трошковима у замену за бесплатно кремирање донирају посмртне остатке својих најмилијих.

Осим тога, сваке године хиљаде Американаца донира тела умрлих верујући да тиме помажу науци. Међутим, нису ни свесни, да многи од њих пуне банковне рачуне сумњивих фирми које ‘оперишу’ на црном тржишту.

Ројтерс је уз “Соутхерн Невада Донор Сервицес”, у последњих пет година широм САД-а открио још 33 фирме које се баве продајом људских тела. Једна фирма је на тај начин у три године зарадила 12,5 милиона долара.

Цена појединог дела тела зависи од тржишта и условима који владају на њему.

Генерално, приватна фирма на једном телу може зарадити 3.000 до 5.000 долара, иако негде цене достижу и до 10.000 долара. Интерни документи седам компанија показују како се крећу цене за поједине делове: 3.575 долара за торзо с ногама, 500 долара за главу, 350 долара за стопало, 300 долара за кичму.

Овакве компаније уско сурађују с погребним подузећима. Ројтерс је открио 62 погребна друштва која су на тај начин додатно зарађивала. У Оклахоми су два погребна подузећа уложила 650.000 долара да би основали засебне фирме које ће комадати тела.

 

Курир,Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here