Пепе Ескобар: Игра престола у кући САУДА

Поделите:

Хоће ли Мухамед бин Салман изгубити образ или ће покренути још један рат у којем не може да победи, а чије последице ће осетити свет?

Баш кад су геополитичари рачунали на смену режима у Катару – оркестрирану из очајне Куће Сауд – догодила се смена режима у Ријаду, коју је организовао Ратни принц, Уништитељ Јемена и Блокатор Катара – Мухамед бин Салман (МБС).

Узевши у обзир непрозирност те пустињске петродоларске породичне олигархије, која имитира нацију, на неколико странаца којима је омогућен унутрашњи приступ је да протумаче последњу епизоду арапске Игре престола. Није од помоћи ни то што „великодушност“ саудијског и емираћанског лобија у Вашингтону своди рад сваког пискарала и тинк-тенка на ниво бедног улизиштва.

Високопозиционирани блискоисточни извор близак Кући Сауда и де факто отпадник од белтвејског консензуса говори без длаке на језику:

„CIA је веома незадовољна пуштањем низ воду (бившег принца) Мухамеда бин Најефа. Мухамед бин Салман сматра се финансијером тероризма. Због веза са тероризмом, САД је требало да априла 2014. свргнуте комплетне краљевске фамилије Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије. Тада је постигнут компромис да Најеф преузме управљање Краљевином како би то зауставио.“

Пре ријадског пуча, наратив на којем се инсистирало у изабраним блискоисточним геополитичким круговима налагао је да су америчке тајне службе „индиректно“ зауставиле још један пуч против младог емира Катара Шејка Тамима ал Танија, који је организовао Мухамед бин Зајед, принц Абу Дабија, уз помоћ војске плаћеника из УАЕ који су у уговорном односу са компанијом Блеквотер/Aкадеми власника Ерика Принца. Од кључне важности је то што је Зајед, како се испоставља, ментор Мухамеда бин Салмана.

CIA ПРОТИВ МОНАРХИЈЕ
Наш извор објашњава: „Догађаји су повезани. Принц (мисли се на наведеног Ерика Принца, власника Блеквотера; прим. прев.) је CIA и вероватно је он зауставио било какав покушај пуча у Катару. На то што је CIA блокирала пуч у Катару Саудијци су реаговали тако што су шутнули Мухамеда бин Најефа, којег је CIA изабрала да буде следећи краљ. Саудијци су уплашени. Монархија је у проблему будући да CIA може окренути војску у Саудијској Арабији против краља. Ово је био одбрамбени потез МБС“.

Извор додаје: „МБС трпи неуспехе на свим фронтовима. Јемен, Сирија, Катар, Ирак итд. Све су то његови неуспеси. Кина такође није задовољна њиме будући да изазива проблеме у Ксинјангу. Русија не може бити срећна јер МБС стоји иза обарања цена нафте. Ко су му савезници? Има само једног, а то је његов отац, за којег се тешко може рећи да је поуздан“. Краљ Салман је због деменције буквално онеспособљен.

Извор инсистира на ставу да је „веома могуће да ће се CIA окренути против монархије у Саудијској Арабији“. То би рат између Трампа и одређених сектора „дубоке државе“ подигло на поптуно нови ниво.

MohamedbinZajedMohammadbinSalman696x520На сву ову шараду, ту је и фактор Џаред од Арабије (мисли се на Џареда Кушнера, Трамповог зета и саветника за Блиски исток; прим. прев.). Нема шансе да ће било који озбиљан унутрашњи играч потврдити било шта о (прекинутом) пучу у Катару. Али, ако је заиста дошло до покушаја пуча који је угушен, Џаред Кушнер је, с обзиром на његове везе, могао да има инсајдерску информацију.

Судећи према извору, „Џаред Кушнер је суштински банкротирао у Петој авенији 666 (не ради се о ауторовој метафори; Кушнер заиста поседује компанију на Петој авенији, у згради број 666) и потребна му је саудијска финансијска помоћ. Зато чини све што Саудијци желе. Компанија му је у толико лошем финансијском стању да чак ни таст не може да га ишчупа.“

ОПЕРАЦИЈА ПУСТИЊСКИ ХИБРИС
Овај замршени траг поткрепљује и чувени документ BND (немачка обавештајна служба) из децембра 2015, где се наводи да је Кућа Сауда усвојила „импулсивну интервенционистичку политику“, а тадашњи министар и заменик престолонаследника МБС описује се као „коцкар“ који ће изазвати много проблема.

У документу BND наводи се да је Кућа Сауда у Сирији финансирала стварање Освајачке армије (Army of Conquest) – практично реинкарнацију Џехбат ал Нусре, односно Ал Каиде у Сирији – и њој идеолошки братске организације Ахрар ал Шам. У преводу, Кућа Сауда помаже, подстиче и наоружава салафи-џихадистички тероризам. То ради режим који данас за то оптужује Катар (Доха је подржавала друге групе).

У Јемену је BND био забринут да Бин Салманов рат против Хута и јеменске војске само јача организацију Ал Каида Арапског полуострва (AQAP). Данас је тај његов рат – који води уз помоћ америчког и британског оружја – довео до ужасне хуманитарне катастрофе.

Како је арогантни, траљави и обесни незналица МБС дошао у ситуацију да је толико близу да запали целу Југоисточну Азију? И то не само Југоисточну Азију, будући да таласи очајања запљускују западне инвестиционе кругове, зато што је МБС у толикој мери ненавођена ракета да ће његове акције уништити пензионе рачуне широм спектра.

Потребно је укратко појаснити контекст. Ово што видимо данас је Треће саудијско царство, које је 1902. основао Ибн Сауд, задржавши претходно постојећи токсични савез са примитивним вахабитским клерицима. Ибн Сауд је владао Наџдом само на почетку, да би потом 1913. анектирао шиитску Источну Арабију (где се сада налази нафта), а до 1926. и Хиџаз, на обали Црвеног мора. „Уједињено“ краљевство Саудијска Арабија проглашено је 1932. године.

Ибн Сауд је умро 1953. Из његовог харема жена вероватно најутицајнија била је Хаса ал Судаири. Имали су седам синова. (Дементни) Краљ Салман, Најеф и МБС су из породице Судаири. МБС је први од Ибн Саудових унука који претендује на престо.

Неколико других принчева су компетентнији од њега. Најеф, који је провео дуго времена у министарству унутрашњих послова, био је саудијски цар за борбу против тероризма (и стога миљеник CIA). Ту је и Митаб бин Абдулах, министар Саудијско-арабијске националне гарде; злогласни принц Турки, бивши шеф обавештајне службе, амбасадор у САД и бивши најбољи другар Осаме бин Ладена; и, на крају, ту је и Калед бин Фаисал, гувернер Меке и бивши министар образовања.

МБС све улаже на Визију 2030 – која би теоретски могла да покрене делове саудијске економије који нису везани за нафтну монокултуру, али захтева политичко ажурирање које је буквално немогуће извести – на крају крајева, Кућу Сауда ипак није могуће реформисати. Узмите за пример смехотресну листу од 13 захтева Катару – што је дело МБС – укључујући дословну екскомуникацију Ирана и гашење Ал Џазире.

muhamedbinnajevНије ни чудо што се сваки већи геополитички актер спрема за ратне сценарије премда је само Немачка званично изразила забринутост. Катар је НАТО посматрач. Доха је непопустљива – неће се савити пред апсурдним захтевима Саудијаца. Шта је следеће; хоће ли МБС – најопаснији „лидер“ у геополитици данашњице – изгубити образ или ће покренути још један сулуди рат у којем не може да победи, а чије последице ће осетити цео свет?

Превео: АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

Sputnik International

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here