Племе у којем владају жене, а мушкарце нико ни за шта не пита

Поделите:

Супруг и отац су речи које не постоје у племену Мосуо, које живи у Kини. Они им и нису потребни, с обзиром на то да бракови не постоје, а наследство иде по мајчиној линији.

Ово племе има 40.000 припадника и већина живи око језера Лугу на Хималајима. Њихова историја дуга је 2.000 година и негује матрилинеарно наслеђивање по коме сва имовина припада женама, а деца добијају презиме од мајке.

Свака породица се обично састоји од 10 и више чланова, али је сва имовина увек у рукама жена. Оно што је специфично за ово племе јесте да практикују једну врсту “отвореног, слободног брака”, у коме жене имају неколико љубавника.

Они немају класичан брак, већ мушкарац кога жена пожели ноћу долази у њену кућу, проведе ноћ с њом, а из куће мора да оде пре него што сване. Уколико жена не жели везу са својим дотадашњим љубавником, она симболично ставља мушке ципеле испред својих врата, дајући му до знања да је његово место заузето.

Чињеница је да њихова заједница не може да се упореди са остатком света, јер су дуго били изоловани па њихове вредности не могу да се упоређују са вредностима западног света. Ствар је и у томе што, осим по наслеђивању имовине, жене у овом племену ни по чему нису сличне мушкарцима у патријархату.

У овом племену мушкарци немају неких посебних одговорности – немају посао и одмарају цео дан, како би били одморни за ноћне посете својим женама. Генерално, њихова једина улога је сточарство и риболов. У њиховој култури и традицији имати само једног партнера представља непоштовање својих предака, а то се не сматра прихватљивим.

Мосуа жене не верују у брак, бар не у институцију брака каква је нама позната. Иначе, мушкарци немају своју имовину и до краја живота живе у мајчиној кући.

За ову заједницу је специфично да мушкарац и жена чак могу да буду и у дугогодишњој вези, али њихова имовина свакако никада неће бити заједничка, јер је све материјално углавном у власништву жена. Штавише, мајке сву своју имовину након смрти остављају ћеркама, никада синовима, иако им је дозвољено да живе у мајчиној кући.

Деца која настану као плод везе припадају искључиво мајчиној породици, а очеви имају минимални контакт са децом. Тој деци најбољи мушки узор представља ујак, који у овом друштву има бољу позицију од биолошког оца детета.

Kада жена из племена жели да покаже неком мушкарцу да јој је интересантан, она ће му оставити отворена врата да би је ноћу посетио. Мосуа жене никада неће тражити некога “са стране”, већ искључиво Мосуа мушкарце.

 

Радиосарајево

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here