Пола века јапанска влада тајно стерилисала своје грађане

Поделите:

Десетине хиљада деце јапанска влада стерилисала је до 1996. године на сваки знак болешљивости и по њиховом критеријуму интелектуалне недораслости, оцењујући их као “инфериорне потомке”.

Сабуро је са 14 година одведен из поправног дома код лекара. Упркос његовом негодовању да му је здравље добро, наређено му је да се скине, легне на сто и дата му је локална анестезија.

После операције остали су му дебели ожиљак у облику слова „в“ и питање шта се догодило. Месецима касније, причајући са пријатељем, сазнао је да је стерилисан.

– Никада нисам добио објашњење. Оставили су му тело које није могло да направи децу – каже Сабура, сада 75-годишњак.

Касније је и сазнао да је део владиног програма еугенетике и да је један од десетине хиљада њих који су без знања завршили исто, док законом није забрањена пракса 1996. године.

– Није ми довољно извињење. Желим свој живот назад – каже Сабуро.

Већина њих била је физички или ментално заостала. Други су патили од излечиве лепре, Хансенове болести или су имали проблеме у понашању.

Данас, жртве, које су биле тинејџери или млађи траже правду од јапанских власти и туже их, тврдећи да су им нарушена људска права.

Све то могло би да наруши углед Јапана, који инситира на томе да су операције биле легалне и где став нације према инвалидима је и даље у заостатку на свет, иако се припрема за Параолимпијске игре 2020. године.

– После рата, земља која се поново изграђивала, и идеја је била да створе бољу државу. Шездесетих и седамдесетих економски раст био је убрзан и требали су им људи који би могли до да испрате – каже Кеико Тошимицу, биоетички истраживач.

Методе су се разликовале, а у неким случејевима ишле су и даље од дозвољених законом.

Јунко Лизука, данас у својим седамдесетим годинама, као тинејџерка била је јако сиромашна и није имала приступ образовању. Дат јој је тест интелигенције, који је урадила лоше и зато је добила оцену да је слабоумна и стерилисана је.

– Када погледате дијагнозу жртава, ниједан од ових недостатака нису били наследни. Све је рађено на основу предрасуда – рекао је из правник Мизухо Фукушима.

Дискриминација у другим земљама

Мада је најпознатија нацистичка еугенетика, Јапан није једина земља са сличним програмом у временима мира. Шведска је стреилисала 63.000 људи од 1935. до 1975. године, а скоро све су биле жене, у име расне чистоће.

Тридесет и две америчке државе прихватиле су еугенетику у неком тренутку.

 

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here