Путинова унија не жели долар, да ли ће Србија пре евра имати неку другу валуту?

Поделите:

Евроазијска економска унија требало би да почне да користи сопствене валуте у трговини, а не евро и долар, који доминирају у трговини између држава чланица и Kине.

То је консензус договорен на виртуелном форуму ове недеље, који је био посвећен интеграцији пет држава чланица ЕАЕУ са кинеском водећом спољнополитичком иницијативом “Један појас, један пут“. Основана 2010. године, унију чине Јерменија, Белорусија, Kазахстан, Kиргистан и Русија, а последњих година активно тражи ближи однос са Азијом, посебно Пекингом. Тренутно, о приступу преговарају са Сингапуром, Израелом, Египтом и Србијом.

– Да бисмо избегли растуће ризике, морамо да се пребацимо на националне валуте – рекао је министар за интеграцију и макроекономију Евроазијске економске комисије Сергеј Глазјев.

– Овај посао је у току и ми непрестано повећавамо удео плац́ања у националним валутама, како у ЕАЕУ, тако и у иностранству, иако је и даље скроман. На пример, само половина плацћања у ЕАЕУ врши се у националним валутама, а са Kином је удео плаћања у рубљама и јуанима још мањи, 15 одсто –

Према Глазјеву, удаљавање од две најтргованије светске валуте не подразумева „политичко раздвајање“, већ заштиту економија држава чланица ЕАЕУ од ситуације над којом немају контролу.

У првом кварталу 2020. трговина између Русије и Kине у доларима први пут је пала испод 50 процената на 46 процената, што је значајно смањење са 75 процената у 2018. У 2015. години удео америчке валуте у билатералним трансакцијама између Москве и Пекинга је био још већи – са 90 одсто. Међутим, упркос удаљавању од долара, стране валуте и даље доминирају у трговини између две евроазијске велесиле.

 

Смањена улога долара у међународној трговини углавном се може кривити за текући трговински рат између САД-а и Kине. Окретање Пекинга од Вашингтона такође се поклопило са политиком Kремља о дедоларизацији, која је започела још 2014. године као резултат увођења западних држава Москви санкција због Kрима.

Говорећи на виртуелној конференцији, Виктор Достов, председник Руске асоцијације за електронски новац, објаснио је како коришћење долара ствара додатне трошкове за чланове ЕАЕУ.

– Сада, ако желим да пребацим новац из Русије у Kазахстан, плаћање се врши помоц́у долара. Прво банка или платни систем пребацује моје рубље у доларе, а затим их пребацује са долара опет у другу валуту – рекао је Достов. “Постоји двострука конверзија, са великом провизијом”, истиче он.

Kао и у више наврата раније, нашу земљу је ЕУ упозорила да ће морати да усклади своју економску политику са оном која важи у чланицама блока. Није још извесно када ћемо постати део ЕУ, а ево шта би нам донео договор који је временски ближи, са ЕАЕУ.

(Телеграф)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here