Северна Ирска: Крађа банкомата багером

Поделите:

Сигурносне камере испред једне бензинске пумпе у округу Дери у Северној Ирској снимиле су крађу банкомата багером.

На снимку се види како багер пролази сигурносну ограду, а затим руши зид и уклања банкомат.

Све то се догодило у недељу.

Банкомат је затим убачен у аутомобил Цитроен Берлинго коме је део крова био одсечен. На снимку се види и неколико мушкараца са маскама.

Крађа је трајала око четири минута, а аутомобил са банкоматом је затим отишао у непознатом правцу.

То је последња у низу крађа банкомата с обе стране ирске границе, а Полицијска служба Северне Ирске је саопштила да је то био осми инцидент 2019. године.

Багер је украден са градилишта које се налази у близини.

У две одвојене пљачке прошле недеље украдена су два банкомата – један испред радње у округу Антрим, а други са зида банке у округу Монахан у Републици Ирској.

Полиција је упозорила да би у те крађе у Северној Ирској могло да буде умешано неколико банди.

„Биће све мање банкомата због оваквих догађаја. Сваке недеље се дешава по једна крађа”, рекао је Марин Окејн, власник радње са које је банкомат украден.

„Вероватно нећу поново ставити банкомат, што ће бити губитак за локално становништво.”

Полиција је апеловала на све који знају било шта о инциденту да јој то пријаве.

Presentational grey line

„Главни приоритет за полицију”

Џулијан Онил, ББЦ њуз

Од почетка године у Северној Ирској се догодило осам пљачки банкомата, углавном у руралним подручјима, а полиција сматра да су у то укључене најмање две банде.

Полицијска служба Северне Ирске је саопштила да нема доказа да су припадници паравојних формација директно укључени у пљачке, али они узимају део прихода.

Полиција је у фебруару основала посебну радну групу у оквиру одељења за организовани криминал, а број патрола у подручјима која су на мети напада је повећан.

До сада је ухапшена једна особа.

Гланви приоритет полиције Северне Ирске, која блиско сарађује са полицијом у Републици Ирској, је да се смањи броја пљачки.

Presentational grey line

„Финансијска штета и страх”

„Као и у свим крађама банкомата, поступци ових криминалаца нису изазвали само финансијску штету власнику продавнице, већ су разумљиво изазвали страх у заједници и утицали на услугу на коју се ослањају многи становници”, рекао је инспектор Ричард Торнтон.

полицајац на месту несрећеImage copyrightPACEMAKER
Натпис на слициПолиција је изашла на лице места

„Ми радимо све што можемо да ухватимо одговорне – то нам је кључни приоритет – међутим, желим да поновим да су за нас кључне информације оне које добијамо од грађана, јер уз помоћ њих можемо бити у предности у односу на криминалце.”

Полиција је у марту најавила формирање новог тима детектива који ће истражити крађу банкомата, након што је порастао број украдених банкомата са зидова продавница.

Један купац је изјавио за ББЦ да је крађа банкомата велики губитак, посебно након затварања банака у том подручју.

BBC

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here