Severna Irska: Krađa bankomata bagerom

Podelite:

Sigurnosne kamere ispred jedne benzinske pumpe u okrugu Deri u Severnoj Irskoj snimile su krađu bankomata bagerom.

Na snimku se vidi kako bager prolazi sigurnosnu ogradu, a zatim ruši zid i uklanja bankomat.

Sve to se dogodilo u nedelju.

Bankomat je zatim ubačen u automobil Citroen Berlingo kome je deo krova bio odsečen. Na snimku se vidi i nekoliko muškaraca sa maskama.

Krađa je trajala oko četiri minuta, a automobil sa bankomatom je zatim otišao u nepoznatom pravcu.

To je poslednja u nizu krađa bankomata s obe strane irske granice, a Policijska služba Severne Irske je saopštila da je to bio osmi incident 2019. godine.

Bager je ukraden sa gradilišta koje se nalazi u blizini.

U dve odvojene pljačke prošle nedelje ukradena su dva bankomata – jedan ispred radnje u okrugu Antrim, a drugi sa zida banke u okrugu Monahan u Republici Irskoj.

Policija je upozorila da bi u te krađe u Severnoj Irskoj moglo da bude umešano nekoliko bandi.

„Biće sve manje bankomata zbog ovakvih događaja. Svake nedelje se dešava po jedna krađa”, rekao je Marin Okejn, vlasnik radnje sa koje je bankomat ukraden.

„Verovatno neću ponovo staviti bankomat, što će biti gubitak za lokalno stanovništvo.”

Policija je apelovala na sve koji znaju bilo šta o incidentu da joj to prijave.

Presentational grey line

„Glavni prioritet za policiju”

Džulijan Onil, BBC njuz

Od početka godine u Severnoj Irskoj se dogodilo osam pljački bankomata, uglavnom u ruralnim područjima, a policija smatra da su u to uključene najmanje dve bande.

Policijska služba Severne Irske je saopštila da nema dokaza da su pripadnici paravojnih formacija direktno uključeni u pljačke, ali oni uzimaju deo prihoda.

Policija je u februaru osnovala posebnu radnu grupu u okviru odeljenja za organizovani kriminal, a broj patrola u područjima koja su na meti napada je povećan.

Do sada je uhapšena jedna osoba.

Glanvi prioritet policije Severne Irske, koja blisko sarađuje sa policijom u Republici Irskoj, je da se smanji broja pljački.

Presentational grey line

„Finansijska šteta i strah”

„Kao i u svim krađama bankomata, postupci ovih kriminalaca nisu izazvali samo finansijsku štetu vlasniku prodavnice, već su razumljivo izazvali strah u zajednici i uticali na uslugu na koju se oslanjaju mnogi stanovnici”, rekao je inspektor Ričard Tornton.

policajac na mestu nesrećeImage copyrightPACEMAKER
Natpis na sliciPolicija je izašla na lice mesta

„Mi radimo sve što možemo da uhvatimo odgovorne – to nam je ključni prioritet – međutim, želim da ponovim da su za nas ključne informacije one koje dobijamo od građana, jer uz pomoć njih možemo biti u prednosti u odnosu na kriminalce.”

Policija je u martu najavila formiranje novog tima detektiva koji će istražiti krađu bankomata, nakon što je porastao broj ukradenih bankomata sa zidova prodavnica.

Jedan kupac je izjavio za BBC da je krađa bankomata veliki gubitak, posebno nakon zatvaranja banaka u tom području.

BBC

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here