Šojgu: Ruske snage ključne za eliminaciju terorista u Siriji

Podelite:

Ruske snage za specijalne operacije imaju ključnu ulogu u eliminisanju vođa terorističkih grupa i njihovih uporišta u Siriji, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u gornjem domu ruskog parlamenta.

Uspeh trupa sirijske vlade bio bi nemoguć bez ruskih vojnih savetnika, koji planiraju operacije i kontrolišu trupe u većini važnih oblasti, istakao je Sergej Šojgu, prenosi Tas.

Ruski ministar je podsetio da je u Siriji pokrenut proces političkog rešavanja krize i pomirenja zaraćenih frakcija.

“Ukupno 1.510 lokaliteta sa ukupno šest miliona stanovnika pridružilo se prekidu vatre. Oko 110.000 izbeglica se vratilo u svoje zajednice”, rekao je Šojgu.

Naveo je i da Rusija i SAD nastavljaju da razgovaraju o situaciji u Siriji i pripremaju zajednički projekat o južnoj zoni deeskalacije, a dodao je da je u kontaktu i “konstruktivnom dijalogu” u vezi za tom zonom sa Jordanom i Izraelom.

Smatra da su Sirija, Ukrajina i Korejsko poluostrvo strateški važni regioni za Rusiju.

Šojgu je istakao da ruska vojska očekuje da će se u Astani u junu razgovarati o snagama koje će biti raspoređene u zonama bezbednosti u Siriji.

“Nadamo se da će početkom juna u Astani biti održan još jedan sastanak gde ćemo moći da potvrdimo sve propise o snagama koje će biti stacionirane (u zonama bezbednosti)”, rekao je Šojgu, preneo je Tas.

Moskva očekuje da će se na tom sastanku razgovarati o daljim koracima o borbi protiv ekstremističke Islamske države i terorističkoj grupi Džabhat el Nusra.

Rusija, Turska i Iran potpisali su 4. maja memorandum o formiranju zona bezbednosti u Siriji na područjima koja kontrolišu pobunjenici u severozapadnoj provinciji Idlib, delovima provincije Homs, u centralnom delu zemlje, kao i u opozicionoj enklavi Istočna Guta, kod Damaska.

Cilj njihovog uspostavljanja je okočanje nasilja i omogućavanje uslova za bezbedan, dobrovoljni povratak izbeglica, kao i za hitnu isporuku humanitarne pomoći i lekova.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here