Шок у САД: штетно по здравље 60 одсто најпопуларнијих и најпродаванијих намирница

Поделите:

АМЕРИЧКИ дијетолози са Канзаског универзитета направили су попис свих намирница које се продају у САД и идентификовали оне које су нарочито укусне, али штетне.

Утврдили су да такве намирнице садрже повећане количине масти и соли, шећера и соли или шећера и масти.

Имајући у виду те три комбинације, констатовали су да је штетно око 60 одсто најпопуларнијих прехрамбених производа на америчком тржишту.

Водећу улогу у истраживању је имала Тера Фацино која је изјавила:

„Ако даља истраживања све ово потврде, можда ћемо морати да купце посебним ознакама упозоравамо на претерано привлачан укус таквих намирница. Можда ће морати да буду уведена и ограничења за њихово коришћење у школским кухињама јер таква храба негативно утиче на развој тела и мозга код деце.

Амерички истраживачи су утврдили и да масна и брза храна убрзава развој Алцхајмерове болести и мења функционисање мозга тако да заборавља да је већ јео.

Фацино је упозорила да на исти начин делују и друге висококалоричне и `суперукусне` намирнице које напросто маме човека да једе више него што му је реално потребно.

На њиховом списку се нашло безмало 8.000 прехрамбених производа чији састав и особине су детаљно проучиле друге групе истраживача.

Списак је обухватио најпопуларније кексе и бисквите, па све до брзе хране и сирева.

У првој групи (комбинација претерених количина соли и масти) нашли су, поред осталог, хот-догови.

У другој (шећер и масти): сладоледи и слаткиши.

У трећој (шећер и со): кокице и најпродаванији бисквити.

Истраживачи Канзаског универзитета сада упозоравају да преко половине свих прехрамбених производа у САД и у свету садржи најмање једну од три штетне комбинације. Сваки десети – по две или све три.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here