Šok u SAD: štetno po zdravlje 60 odsto najpopularnijih i najprodavanijih namirnica

Podelite:

AMERIČKI dijetolozi sa Kanzaskog univerziteta napravili su popis svih namirnica koje se prodaju u SAD i identifikovali one koje su naročito ukusne, ali štetne.

Utvrdili su da takve namirnice sadrže povećane količine masti i soli, šećera i soli ili šećera i masti.

Imajući u vidu te tri kombinacije, konstatovali su da je štetno oko 60 odsto najpopularnijih prehrambenih proizvoda na američkom tržištu.

Vodeću ulogu u istraživanju je imala Tera Facino koja je izjavila:

„Ako dalja istraživanja sve ovo potvrde, možda ćemo morati da kupce posebnim oznakama upozoravamo na preterano privlačan ukus takvih namirnica. Možda će morati da budu uvedena i ograničenja za njihovo korišćenje u školskim kuhinjama jer takva hraba negativno utiče na razvoj tela i mozga kod dece.

Američki istraživači su utvrdili i da masna i brza hrana ubrzava razvoj Alchajmerove bolesti i menja funkcionisanje mozga tako da zaboravlja da je već jeo.

Facino je upozorila da na isti način deluju i druge visokokalorične i `superukusne` namirnice koje naprosto mame čoveka da jede više nego što mu je realno potrebno.

Na njihovom spisku se našlo bezmalo 8.000 prehrambenih proizvoda čiji sastav i osobine su detaljno proučile druge grupe istraživača.

Spisak je obuhvatio najpopularnije kekse i biskvite, pa sve do brze hrane i sireva.

U prvoj grupi (kombinacija preterenih količina soli i masti) našli su, pored ostalog, hot-dogovi.

U drugoj (šećer i masti): sladoledi i slatkiši.

U trećoj (šećer i so): kokice i najprodavaniji biskviti.

Istraživači Kanzaskog univerziteta sada upozoravaju da preko polovine svih prehrambenih proizvoda u SAD i u svetu sadrži najmanje jednu od tri štetne kombinacije. Svaki deseti – po dve ili sve tri.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here