Спонтаност не станује у Швајцарској

Поделите:

После пет година живота у иностранству највише ми недостају људи са којима са проводила време у Србији. Осим људи, недостаје ми још једна битна ствар на коју сам била навикла док сам одрастала у Србији. То је спонтаност. Спонтано смо се дружили, посећивали, спонтано помагали једни другима.

Овде у Швајцарској спонтаност није баш развијена категорија. Бар на основу мог искуства. На рођендане вас позивају неколико месеци унапред. За кућна дружење договарамо се неколико недеља унапред. Једна пријатељица нас је прошле године у априлу позвала да заједно идемо у забавни парк – у новембру. Да, позив за дружење у новембру стигао је још у априлу.

Код нас у Србији важи старо правило, не знам ни шта ће бити сутра. Њој сигурно нико није рекао:„Не могу да планирам толико унапред.”

Све је то у реду, планирање и најављивање када живите устаљеном рутином, посао, обданиште, кућа итд. Али шта радити кад дође до непредвиђене ситуације, кад вам се, на пример, разболи дете, а муж није код куће. Морате и пса да прошетате. Кога да позовете? Тад настаје проблем.

Срећом, ја имам комшиницу Дану. У мојој спонтано-незгодној ситуацији дошла је да причува болесну кћерку док ја одем да прошетам кућног љубимца. А Дана је дошла и донела палачинке. Каква радост, то се тешко може описати.

Заиста је срећа имати такву комшиницу. Дана се пре годину дана са породицом преселила баш у нашу улицу. Заова моје сестре од тетке, која живи у Ослу, је Данина кума. Она нас је и повезала како би се дружиле у Женеви.

Ипак, после пет година живота у иностранству могу се похвалити да сам стекла пријатеље из разних крајева света. Не само из Србије, него из Белгије, Ирана, Сомалије, Колумбије, Словачке, Мексика, Немачке, Парагваја, Филипина, Италије… Дружимо се спонтано, после вртића одемо на игралиште заједно са нашом децом.

Деца су најбољи вид социјализације у иностранству. То се, бар у мом случају, показало као истинито.

Пријатељице ми се понекад смеју кад им кажем да већ у зиму знам где ћу да летујем или кад их питам у јануару да дођу код мене на лето.

Није то само утицај Швајцарске, него су карте и аранжмани јефтинији кад се купе пола године унапред.

Бојана Пајић, Женева, Швајцарска

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here