Spontanost ne stanuje u Švajcarskoj

Podelite:

Posle pet godina života u inostranstvu najviše mi nedostaju ljudi sa kojima sa provodila vreme u Srbiji. Osim ljudi, nedostaje mi još jedna bitna stvar na koju sam bila navikla dok sam odrastala u Srbiji. To je spontanost. Spontano smo se družili, posećivali, spontano pomagali jedni drugima.

Ovde u Švajcarskoj spontanost nije baš razvijena kategorija. Bar na osnovu mog iskustva. Na rođendane vas pozivaju nekoliko meseci unapred. Za kućna druženje dogovaramo se nekoliko nedelja unapred. Jedna prijateljica nas je prošle godine u aprilu pozvala da zajedno idemo u zabavni park – u novembru. Da, poziv za druženje u novembru stigao je još u aprilu.

Kod nas u Srbiji važi staro pravilo, ne znam ni šta će biti sutra. Njoj sigurno niko nije rekao:„Ne mogu da planiram toliko unapred.”

Sve je to u redu, planiranje i najavljivanje kada živite ustaljenom rutinom, posao, obdanište, kuća itd. Ali šta raditi kad dođe do nepredviđene situacije, kad vam se, na primer, razboli dete, a muž nije kod kuće. Morate i psa da prošetate. Koga da pozovete? Tad nastaje problem.

Srećom, ja imam komšinicu Danu. U mojoj spontano-nezgodnoj situaciji došla je da pričuva bolesnu kćerku dok ja odem da prošetam kućnog ljubimca. A Dana je došla i donela palačinke. Kakva radost, to se teško može opisati.

Zaista je sreća imati takvu komšinicu. Dana se pre godinu dana sa porodicom preselila baš u našu ulicu. Zaova moje sestre od tetke, koja živi u Oslu, je Danina kuma. Ona nas je i povezala kako bi se družile u Ženevi.

Ipak, posle pet godina života u inostranstvu mogu se pohvaliti da sam stekla prijatelje iz raznih krajeva sveta. Ne samo iz Srbije, nego iz Belgije, Irana, Somalije, Kolumbije, Slovačke, Meksika, Nemačke, Paragvaja, Filipina, Italije… Družimo se spontano, posle vrtića odemo na igralište zajedno sa našom decom.

Deca su najbolji vid socijalizacije u inostranstvu. To se, bar u mom slučaju, pokazalo kao istinito.

Prijateljice mi se ponekad smeju kad im kažem da već u zimu znam gde ću da letujem ili kad ih pitam u januaru da dođu kod mene na leto.

Nije to samo uticaj Švajcarske, nego su karte i aranžmani jeftiniji kad se kupe pola godine unapred.

Bojana Pajić, Ženeva, Švajcarska

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here