Свет на преломној тачки: „Кад једна европска земља нестане, појави се афричка“

Поделите:

Француски председник Емануел Макрон затражио је радикалну ревизију глобалних социјалних и економских система, тврдећи да ће демографска промена и други проблеми захтевати нове начине расподеле ограничених ресурса.

Лидер Француске је у интервјуу за „Груп детиде геополитик“ рекао да је „Вашингтонски консензус“, који је описао као „образложење засновано на акумулацији профита“, застарео и да нације морају да прихвате нове економске, политичке и социјалне моделе у циљу превазилажења тренутних криза, укључујући пандемију вируса корона и тероризам.

Он је такође упозорио да ће „малтузијски модел“ о пренасељености постати раширенији уколико не дође до реорганизације света која би се бавила оскудицом ресурса, као и демографским променама.

„Ако погледамо Европу и Африку, за сваку европску земљу која демографски нестане, у истом периоду се појави једна афричка држава. Сведоци смо својеврсног убрзања преокрета историје“, казао је он.

Упозоравајући да је свет на преломној тачки рекао је да савремени капитализам мора да прође кроз трансформацију.

Капитализам је тај који је постао исувише концентрисан и који више није способан да се носи са неједнакостима у нашем друштву и на међународном нивоу. На то можемо одговорити само новим преобликовањем“, додао је.

Савет безбедности Уједињених нација

 

Макрон је предложио замену „Вашингтонског консензуса“ „Париским“ који би препознао да у економске и социјалне одлуке треба укључити и нешто друго осим добити. Он је нагласио да би такав нови систем био најпогоднији за борбу против претњи које представљају климатске промене, као и неједнакост.

Француски председник изразио је наду да ће остатак света прихватити његову визију, тврдећи да је борба против капиталистичког механизма неефикасна ако се води у само једној земљи, преноси РТ.

.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here