Трамп лично објаснио европским лидерима своју одлуку

Поделите:

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп лично је, у телефонском разговору са лидерима Немачке, Француске, Британије и Канаде, објаснио одлуку да се САД повуку из Париског споразума о борби против климатских промена, саопштила је Бела кућа.

Како се наводи, Трамп је разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном, канадским премијером Џастином Трудоом и британском премијерком Терезом Меј.

Трамп је „уверио лидере да Америка остаје посвећена трансатлантској алијанси и да ће појачати напоре у заштити животне средине”, наводи се у саопштењу Беле куће.

Претходно су Италија, Француска и Немачка у заједничком саопштењу навеле да жале због одлуке Трампа да се повуче из Париског споразума о борби против климатских промена и одбациле његову сугестију да би глобални пакт могао да буде ревидиран.

Агенција, позивајући се на изворе, наводи да је француски председник Емануел Макрон то исто „у директној размени мишљења” рекао Трампу током вечерашњег петоминутног телефонског разговора.

„Сматрамо да је замах који је створен у Паризу у децембру 2015. неповратан и чврсто верујемо да о Париском споразуму не може поново да се преговара, пошто је то витално средство за нашу планету, друштва и привреде”, пише у заједничком саопштењу иза којег, поред Макрона, стоје и италијански премијер Паоло Ђентилони и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Лидери три европске државе су позвали све своје савезнике да убрзају напоре у борби против климатских промена и навели да ће учинити више у погледу помоћи земљама у развоју да се прилагоде тим променама.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да се САД повлаче из Париског споразума о борби против климатских промена.

Трамп је рекао да ће САД прекинути примену свих необавезујућих елемената Париског споразума.

„Повлачимо се. Како бих испунио узвишену дужност заштите Америке и њених грађана, САД ће се повући из Париског споразума о борби против климатских промена”, рекао је шеф Беле куће.

Он је на брифингу у Ружином врту рекао да ће САД почети нове преговоре о враћању у Париски споразум или „у неку потпуно нову трансакцију по условима који су фер по САД, њихов бизнис, њихове раднике, њихов народ, њихове пореске обвезнике”.

„Ако можемо да обезбедимо фер договор, то је у реду, а ако то не можемо, и то је у реду”, рекао је амерички председник, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here