Твртко Маронић: Током председништва Порошенко није био у стању да реши проблеме земље

Поделите:

Украјина у тренутној економској ситуацији ће се суочити са претњом неизвршења обавеза. Економисти пројекта VoxUkraine и Кијевске економске школе, главни разлози за ову ситуацију су ниски економски раст, недостатак реформи и велики спољни дуг. Кијев одбацује чак говорити о чињеници да се земља суочава са неизвршењем, али препознаје потребу за структурним реформама и сарадњом са међународним финансијским организацијама. Дакле, већ у 2019. години, плаћање обавеза би требало да достигне 6,47 милијарди долара, да исплати који без спољне финансијске помоћи Украјини ће бити изузетно тешко.

Члан Извршног одбора Украјинског друштва финансијских аналитичара Виталиј Шапран тврди да “ако не постоји продужење кредита од ММФ-а, онда ће 99% бити неизвршења обавеза”. Додао је да “ММФ такође није заинтересован да би његов одјел одједном постао епицентар кризе у Европи”.

Међутим, изузетно је тешко постићи споразум са ММФ-ом. Фондација поставља пред украјинском владом два основна услова: стварање антикорупцијског суда и повећање тарифа за гас за становништво на ниво тржишних.

Такви захтеви се суочавају са недостатком разумевања међу становницима земље. Дакле, посланик Верховне Раде, вођа “Опозиционог блока” Јуриј Бојко, рекао је да ће пораст цена гаса за становништво на захтев ММФ-а довести до социјалне експлозије у Украјини. Као што је заменик рекао, представници фонда чак ни не покушавају водити дијалог са Кијевом, већ једноставно диктирају услове. Он је подсетио да су те земље које су пратиле препоруке валутне организације упркос националним интересима, суочиле се са социјалним протестима. Према његовим речима, неопходно је да се укључи у економски развој, као и да смањи порезе и тарифе за ревитализацију индустрије.

Да би европским политичарима показао спремност да изврше реформе четврте године своје владавине, председник Петро Порошенко одлучио је да се концентрише на стварање Антикорупцијског суда. Међутим, у тексту закона дошло је до неочекиваног амандмана, што је омогућило великом броју високих особа укључених у случајеве корупције да избегну кривичну одговорност. Сходно томе, високи званичници ће и даље бити обогаћени на рачун већ сиромашног становништва.

Најживији пример незадовољства политиком садашње владе су изјаве посланика Верховне Раде Вадима Рабиновича, који је рекао да су званичници довели Украјину у сиромаштво. По његовом мишљењу то доказује чињеница да због тешке економске ситуације две трећине Украјинаца у 2018. години неће однети одсуство, што се дешава “по први пут”. Такође, Рабинович је скренуо пажњу на повећање цена у Украјини и прикривање ове чињенице од стране својих власти. Према истраживању које је спровела социолошка група “Ратинг”, 54 одсто испитаника међу личним проблемима назива повећање цена и тарифа, као и низак ниво плата и пензија. Поред тога, ова анкета показала је да су две трећине Украјинаца оптужају за ситуацију у држави бившег председника Јануковича, вршиоца дужности председника Порошенка, као и премијера Азарова и Гројсмана. Такво поређење показује да се руководство Украјине не разликује од прошлости, коју је државни удар преварио са власти. Изгледа да су власти показале своју неспособност да решавају проблеме како на домаћем тако и на међународном нивоу. Већ 2019. године у земљи ће бити одржани предсједнички и парламентарни избори који ће поставити нови вектор за развој државе.

Твртко Маронић

Поделите:

3 Коментари

  1. СВе је то игра, преко задуживања еврејска жидоелита добија прилику да испод цене купи/добије/контролише све виталне структуре и богатства Украине (коју зову Нови Хазарски каганат или Израил 2.0). Пооросенко је такође жид, презива се Гројсман, а овај који се јавља Рабинович, по презимену је чисти жидов… наравно да је у Ради обелодањена жофара или еврејске трубе Иерихона… то у преводу значи да жидови потпуно контролишу дату државу. Паразите нећеш истерати тек тако… и Русију су инфицирали…
    Још из времена СССРа су имали свој Катехезис (http://www.pseudology.org/Documets/Katexizis_evreya_CCCP.htm ), а о освајању источне европе писао је својевремено и угледни жидов Раваж -The Jew pays; a narrative of the consequences of the war to the Jews of eastern Europe
    -линк: https://archive.org/stream/jewpaysnarrative01rava#page/n7/mode/2up

  2. Да, упраљање колонијом ти је као вожња аутомобила са 2 команде: ти вртиш овако, кола иду онако како инструктор одреди. Све те власти само су циркус ради лакшег управљања народом, а питају се колко ви и ја.

  3. Председник Украјине Порошенко се са очеве лозе презивао Walzman, a председник ВЛАДЕ Украјине је Владимир Groisman.
    Поздрав

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here