УГРОЖЕНО МИЛИОН ЉУДИ: Хаваји могу бити уништени сваког тренутка 00:08 14.05.2018.

Поделите:

На источном крилу вулкана Килауеа на Хавајима појавиле су се нове пукотине, препуне вулканских гасова, и очекује се експлозивна ерупција, јавља АП.

Геолошко топографски институт САД саопштио је да из нових пукотина избија лава, али да још није почела да тече.

Геолози упозоравају да би могла да се догоди експлозивна ерупција која би камење и пепео избацивала неколико километара у ваздух.

Нове пукотине појавиле су се у суботу, што укупан број пукотина подиже на 17.

„Сви поручујемо људима да се припреме за најгоре. Требало би да имају план А, план Б и план Ц“, рекао је један од државних званичника Роан Окомура, који помаже у једном од склоништа за евакуисане, преноси Ројтерс.

Званичници цивилне одбране позвали су становнике у близини вулкана да буду на опрезу, спремни на евакуацију у кратком року.

Евакуације су почеле прошле недеље, након што је лава продрла из пукотина у земљи, спаливши 20-ак кућа.

Гувернер Хаваја је упозорио да постоји могућност евакуације већих размера ако се отвори још пукотина, али би, истакао је, масовна евакуација била изван локалних и државних капацитета.

У саставу САД су од 1959., не примењују летње рачунање времена

Хаваји су америчка савезна држава. У састав Сједињених Америчких Држава примљени су 21. августа 1959. године као последња педесета чланица. Једина су америчка савезна држава коју искључиво чине острва. Хаваји су архипелаг у централном делу Пацифика, југозападно од континенталног дела САД, југоисточно од Јапана и североисточно од Аустралије.

Природне лепоте, топла тропска клима, бистро море и таласи, и активни вулкани чине Хаваје популарним одредиштем за туристе, сурфере, биологе и вулканологе.

С обзиром да су смештени у централном Пацифику на Хавајима је присутан утицај како северне Америке тако и Азије, као и сопствене домородачке културе. Хаваји имају више од милион сталних становника, као и доста туриста и припадника Војске САД. Главни град Хаваја је Хонолулу који се налази на острву Оаху.

Хаваји обухватају практично цео вулкански Ланац хавајских острва који се састоји од стотина острва у распону од 2.400 км. На југоисточном крају архипелага се налази осам главних острва Нијхау, Кауај, Оаху, Молокај, Ланај, Кахолаве, Мауи и Хаваји. Острво Хаваји је далеко највеће и често се назива „Велико острво“ да не би било побркано са савезном државом. Архипелаг је део Полинезије.

После Аљаске, Флориде и Калифорније, Хаваји имају по дужини четврту обалу међу америчким савезним државама, која се простире у дужини од приближно 1.200 км.

Хаваји су поред Аризоне једина савезна држава која не примењује летње рачунање времена.

 ало
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here