Украјина: Парламент са 276 гласа „за“ и 25 против изгласао пропис по којем приступање НАТО постаје приоритет спољне политике

Поделите:
Кијев — Парламент Украјине је изгласао пропис по којем приступање НАТО-у постаје приоритет спољне политике, што је одлука која може да повећа тензије са Москвом.
„Дошао је тренутак да законодавним путем јасно прогласимо жељу Украјине да се придружи НАТО-у“, рекао је председник Парламента Анриј Парубиј.

За је гласало 276 посланика, а против је било 25.

На то је у Русији портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да „Москва на све покушаје ширења НАТО-а традиционално гледа с неповерењем и забринутошћу“.

Песков је рекао да је ширење НАТО урожава безбедност Русије и „равнотежу снага у евроазијском региону“ и додао да је Русија скептична према одлуци Украјине јер је то „земља у којој се наставља грађански рат“.

Односи Русије и Украјине су максимално погоршани пошто је Русија анектирала украјинско полуострво Крим на Црном мору 2014. године, после чега је избио оружани сукоб на истоку Украјине између проруских побуњеника и украјинских снага.

Црна Гора је ове недеље званично постала 29. земља чланица НАТО-а, на велико незадовољство Русије која свако ширење НАТО сматра агресијом.

Бета-АФП

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here