Ukrajina: Parlament sa 276 glasa „za“ i 25 protiv izglasao propis po kojem pristupanje NATO postaje prioritet spoljne politike

Podelite:
Kijev — Parlament Ukrajine je izglasao propis po kojem pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike, što je odluka koja može da poveća tenzije sa Moskvom.
„Došao je trenutak da zakonodavnim putem jasno proglasimo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u“, rekao je predsednik Parlamenta Anrij Parubij.

Za je glasalo 276 poslanika, a protiv je bilo 25.

Na to je u Rusiji portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da „Moskva na sve pokušaje širenja NATO-a tradicionalno gleda s nepoverenjem i zabrinutošću“.

Peskov je rekao da je širenje NATO urožava bezbednost Rusije i „ravnotežu snaga u evroazijskom regionu“ i dodao da je Rusija skeptična prema odluci Ukrajine jer je to „zemlja u kojoj se nastavlja građanski rat“.

Odnosi Rusije i Ukrajine su maksimalno pogoršani pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim na Crnom moru 2014. godine, posle čega je izbio oružani sukob na istoku Ukrajine između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Crna Gora je ove nedelje zvanično postala 29. zemlja članica NATO-a, na veliko nezadovoljstvo Rusije koja svako širenje NATO smatra agresijom.

Beta-AFP

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here