ЗА И ПРОТИВ УСТАША: У Блајбургу данас митинг и контрамитинг – стигли и министри

Поделите:

Хрватска и ове године у Блајбургу обележава годишњицу страдања усташких војника на крају Другог светског рата. У Блајбургу су и три министра хрватске Владе.

Аустријске власти очекују да ће на комеморацији учествовати око 15.000 људи.

Програм комеморације почиње у 11 сати молитвом код хрватског гроба на месном гробљу у Лојбахер фелду, након чега креће колона према Блајбуршком пољу на којем у 12 сати почиње службени део.

Загребачки “Индекс“ пише да су њихови репортери на путу до Блајбурга видели тројицу министара из хрватске владе – Кујунџића, Кушчевића и Медведа, а да ће тамо бити и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Осим тога, они наводе да у Блајбургу има много полиције, да се не продаје алкохолол, па га грађани пију кришом, једу кобасице и пију кока-колу.

“Индекс“ такође истиче да је због скупа током дана била велика гужва на граници између Аустрије и Словеније.

Подсећамо, скуп у Блајбургу је протеклих месеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтева да он буде забрањен.

Осим тога, први пут од одржавања комеморације у Блајбургу биће одржане и демонстрације против овог скупа.

Због ризика од избијања сукоба између учесника два догађаја полиција је одредила да анти-Блајабург демонстрације буду далеко од места на којем се сваке године окупљају десничари из Хрватске.

Комеморација у Блајбургу ове године је суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да се скуп забрани, што влада није желела, али зато предстоји могућност да се у закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки симболи, како би се забранило њихово ношење на овом догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре за време мисе, као и ношење униформа и симбола, транспаренаната са десничарским саржајем, као и точење алкохола и штандове за продају.

 

танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Шта тамо ради званична политика Хрватске… Одласком, они заправо легализују усташки покрет, што је нечувено. Још нису направили отклон од усташа.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here