Земља у којој се слави чак 16 празника

Поделите:

Није прошло много времена откад су туристи на спомен државе Либан и главног града Бејрут, одмахивали главом. Данас је ситуација много другачија, па уколико се одлучите да ипак поестите ову земљу, ред је да нешто научите о њој.

Париз Истока

Многе градове називају „Паризом“, а главни град Либана, Бејрут, такође је један од њих. Овај назив вуче порекло из педесетих и шездесетих година прошлог века, кад је „елита“ Бејрут доживљавала сјајном алтернативом Азурној обали. Такође, постоји и још један разлог за овај назив, а то је чињеница како је земља од 1920. до 1943. године била под француском влашћу. У самом Бејруту, и дан данас је снажан француски утицај.

Море, море…

У Бејруту добро запамтите име “Рамлет ал – Баида”. Наиме, реч је о дивној дугачкој пешчаној плажи, која се практично наставља на центар града.

У дуванском диму

Једна ствар коју је немогуће не приметити у Либану јесте да готово сви пуше. Дувански дим и даље је веома популаран, о чему јасно говоре и подаци Светске здравствене организације. Наиме, према њиховим подацима Либанци су трећа нација на свету по броју пушача, а ситуација је гора само у Црној Гори и Белорусији.

Мало нас је, ал’ нас има…

Што се тиче Блиског Истока, Либан је друга најмања земља, одмах после Бахреина, а по површини је чак 206 пута мањи од Саудијске Арабије. Ако погледамо цео азијски континент, по површини је пета најмања земља.

Ин вино веритас

Пут која води према Баалбеку (град у ком можете да видите неке од најбоље очуваних римских остатака) позната је по мноштву винограда. Вино се овде производи још од памтивека (римска времена), а терен је идеалан за многе сорте. Ако вас пут нанесе ту, посетите винарију Цхатеау Kсара.

Одмора никад доста

Уколико тражите запослење и пружи вам се прилика радити у Либану, то би био заиста прави избог. Зашто? Зато што Либанци од свега највише воле државне празнике, којих имају укупно 16. Од њих више одмарају једино Индијци и Kолумбијци, који се на посао не појављују 18 дана у години.

Земља пуна историје

Нису само стари Римљани колонизовали Либан, већ и многи давно пре њих. Доказ тога је и град Библос, који су основали Феничани, а који још и дан данас постоји. Налази се 35 километара северно од Бејрута, а споменути Феничани су се овде населили у 9. веку прије нове ере (иако неки извори тврде да је то било и знатно касније), ипак, било како било, Библос је један од најстаријих градова на планети.

 

 

Пункуфер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here