79-godišnji Rus izgradio crkvu svojim rukama

Podelite:

Otvorena je nova crkva u selu Malaja Kudara u Kjahtskom okrugu Republike Burjatije. Crkva, posvećena Svetom Varlaamu Čikojskom, podignuta je tokom devet godina ličnim sredstvima jednog starijeg meštanina, izveštava Burjatska mitropolija Ulan-Ude i Burjatije. Burjatija je planinska ruska republika u istočnom Sibiru.

Genadije Taišikin, 79-godišnji samouki učitelj, lovac, poljoprivrednik i nekadašnji maratonski trkač (trčao do 62 km), počeo je izgradnju crkve 2009. godine. Građena je u fazama, sopstvenim rukama i ličnim sredstvima. U početku je bila podignuta kao grobljanska kapela, da bi kasnije bili pridodati priprata i zvonik, i konačno 2017. godine, oltar. Crkva je izrađena u potpunosti ručno, pa i ikonostas.

Podvižnik čikojski, Sveti Varlam je neko vreme služio kao poslušnik u Maloj Kudari. Zbog toga je Taišikinova crkva posvećena Svetom Varlamu, po blagoslovu Mitropolita Ulan-Ude i Burjatije g. Savatija. Prva Božanska Liturgija služena je u crkvi na dan Svetog Varlama, 10. juna.

U istom selu je započeta restauracija stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Dana 30. aprila 2017. godine održan je maraton na kome su prikupljana sredstava uz učešće lokalnih vlasti, lokalnog ansambla Volnica i drugih gostiju. Odlučeno je da se podigne letnji i zimski oltar.

Sveti Varlam Čikojski je rođen kao Vasilije Fjodorovič Nadeždin u selu Meresevo, u guberniji Nižnjeg Novgoroda 1774. godine. Poznat je po misionarskom radu u području Transbajkala i kao osnivač udaljenog manastira Svetog Jovana Preteče na Čikojskoj planini u Burjatiji. Umro je 23. januara 1846. godine. Proslavljen je kao lokalni svetac.

Izvor: Pravoslavie.ru (prevod Informativna služba SPC)

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here