Андреј Протић: Црква и мизогенија

Поделите:

Већ неколико дана размишљам о овом коментару. Црква и мизогинија….

Никако не могу да се сложим са овим гледиштем. Пре свега, у учењу и веровању Христове Цркве нема мржње према било коме. Свакако, има различитих духовника и “духовника”, као и мноштва погрешних тумачења, али нема и не може да буде “мизогиније и дискриминације”.

Пре свега, сами изрази мизогинија и дискриминација су савремене псеудолибералне новотарије и нису мање доктринарне од било ког учења Цркве. Даље, у Цркви од Христовог доба до данас, постоји јасна хијерархијска подела улога између лаика и клирика, као и различите подкатегорије у обе групе. Жене нису биле део клира и њима у клиру православне Цркве и није место.

Наравно, познати су ми “аргументи” разних ултралиберала како би жене “сигурно биле део клира да је њихова друштвена улога у античком свету била иста каква је данас.” Ово напросто није и не може да буде аргумент и то по много основа. Пре свега, у историју и традицију се не смеју учитавати модерне вредности, зато што се тиме мења идентитет традиције и ефективно се урушава било који систем веровања и идеја изграђен на одређеној традицији. У том смислу, захтеви за увођење жена у клир православне Цркве, слични су захтевима за прихватање хомосексуализма у Цркви као позитивне појаве.

То су, међутим, немогући захтеви чије испуњење (на пример у неким либералним протестантским црквама) би довело до удара на саму суштину учења Христове Цркве и до њене недопустиве измене. Основа учења Христове Цркве је да је човечанство отпало од савеза са Богом, те да је тсј савез могуће обновити искључиво кроз Христа и његову Цркву. И заиста, Црква је од самога Христа па до данас ту због грешника и са становипта Цркве, ни један грех није неопростив за оне који се покају и преобразе како би обновили своју личну заједницу с Христом, а кроз припадност његовој Цркви.

Међутим, та Црква која прихвата сваког грешника, не може истовремено да прихвати и његов грех као “пожељно понашање”, а по диктату било какве “политичке коректности”, која ће увек бити само и једино људски конструкт. И у ранијим историјским периодима, различите силе овога света су, милом или силом, покушавале да Цркви наметну своје идеје – и то никада није успевало. Све што је људског порекла неизбежно има рок трајања – самим тим није му место у Цркви која је пројектована за вечност.

Увек сам био противник мешања Цркве у науку, али и обрнуто, науке у Цркву. Свакако, теологија ће као наука користити сопствену методологију, као и методологију сродних друштвених наука, али искључиво у функцији тумачења натприродног Божијег откривења, које је искључиво ствар вере, па затим и предања,а увођењем непотребних анахронизама, дошло би до неизбежног дегенерисања тог предања.

Такође, важно је питање, због чега се уопште толико инсистира на “модернизацији” Цркве? С једне стране, разне секуларне силе се труде да умање друштвени утицај Цркве с друге стране, исте те силе врше притисак на Цркву да се “модернизује”, да би (наводно) имала исправан одговор на дилеме савременог човека. Ово је, у најмању руку, схизофрен однос према Цркви. А шта је добро та модернизација (коју су многе хришћанске Цркве спровеле на Западу) њима донела? Удаљили су се од самих темеља хришћанства, а за узврат нису добили ништа осим још празнијих храмова, које су онда почеле да изнајмљују као музеје, ресторане, па чак и коцкарнице. И то су баш цркве које су увеле жене у свештенство, почеле да благосиљају истополне бракове и одричу се своје традиције у име догме о “политичкој коректности”.

Да закључим: свако време би итекако имало своја питања, дилеме, па можда и захтеве од Цркве – и свака епоха је на одређени начин обележила језик и идеје хришћанске Цркве, која је заиста отворен и прилагодљив систем у свему што не задире у њену суштину. Међутим, овде се баш поставља питање суштине. Либерали су нереални, у смислу да нису свесни колико је њихова перспектива незаступљена у Цркви. Наравно, до одређене мере, Црква ће бити врло еластична у прихватању одређених промена које нису суштинске – али, на сваку суштинску и радикалну промену, која је инспирисана жељом да се уподоби духу света, а не мисији икономије спасења (која је први и главни задатак Цркве), појавиће се несаломив отпор и реакција. Због тога су у православљу овакве расправе бесмислене. Такав радикализам ће можда “проћи” у неким помесним Црквама, али је број Цркава које овакве промене никада и ни под каквим условима не би прихватиле врло импозантан. Оно што остаје као могућност је да се евентуално утиче на оне духовнике који имају ишчашене конзервативне ставове и себи допуштају да подржавају разноразне екстремисте, да стварају уместо да умирују сукобе и да се мешају у науку, медицину и друге области за које нису компетентни. Па ипак, зауздавање таквих духовника не значи некакву “модернизацију” него пре “нормализацију” црквеног живота.

Владимир Потерјахин

Православна Црква треба да схвати да веровање у Богородицу Марију и прослављање њеног лика нису довољни за превазилажење мизогиније.

Уобичајена црквена реторика о томе да Црква не дискриминише жене, јер како би могла када Богородицу сматра већом од анђела (?!) заправо потврђује мизогинију: афирмативан однос према жени се ограничава на једну жену, док се (свим) другим женама ускраћује. То је најочигледније у главним химнографским формулама посвећеним Богородици у којима се она прославља као “једина чиста и непорочна девица” и као “једина благословена међу женама”.

Све док у богослужбеним књигама буде постојала молитва за “очишћење” жене након порођаја, све док разни духовници буду забрањивали женама да учествују у литургији током месечног циклуса, све док игумани и монаси буду писали о томе да је девојци боље да се убије него да претрпи силовање, све док црквена хијерархија и њена ауторитарна и анахрона теологија буде забрањивала женама да ступају у свештене чинове, уз одбијање да се разуме да не постоји ниједан рационалан и теолошки аргумент за то да жене не могу/не треба да буду свештенице – однос Цркве према жени остаје одређен мизогинијом и дискриминацијом.

Андреј Протић

Фејсбук

Поделите:

2 Коментари

 1. Koji su teoloski razlozi da zena treba da bude svestenik?
  Navedi jedan? Navedi jednu zenu prezviterku u istoriji Crkve?

  “све док црквена хијерархија и њена ауторитарна и анахрона теологија буде забрањивала женама да ступају у свештене чинове, уз одбијање да се разуме да не постоји ниједан рационалан и теолошки аргумент за то да жене не могу/не треба да буду свештенице – однос Цркве према жени остаје одређен мизогинијом и дискриминацијом”.

  Ovakve recenice bude BES. Gospodine brate Andreje….nema GOVANA koje neki samozvani teolozi ne mogu da poture za teologiju. Ova tvoja recenica nije teologija…to su SPLACINE. Prvo si natrpao babe i zabe, neke kaludjere i kojesta….navedi JEDNU zenu prezviterku u istoriji Cekve.

  Nema je! Nema je. Kave sve govna vise nece doci sa PBFa? jadna ti tvoja teologija fejsbuska. Nisi ti pisao ovaj tekst jer si neki teolog, vec da se napravis pametan, i mozda pokazes nekoj “sestri” kako si pun ljubavi.

  Pun vas je vise nadri teologa sa PBFa.

  Nema “teoloskih opravdanja” ni da vladika ne moze da se zeni, pa se ne zeni. napravili ste od PBFa ruglo! Takvi kao autori ovakvih tekstova. Sistematizovali ste predmete, napravili pravu “masineriju” u organizaciji, studenti vam hodaju iz teretana pa na PBF u sorcu, profesori ALO moraju Saboru da ispovedaju Pravosljavlje…

  To je protestantska GOVNARIJA, “nema teoloskog razloga”….ima li teoloskog opravdanja ili osude da neko ide u teretanu, nosi blagoslov vladike da uci za popa, i da iz tteretane dodje na Bogoslovski fakultet u sortcu? Da necemo Sabor da sazovemo za resi “teolosko opravdanje sorts”….sjeckanje komarca. Opravdavanje greha. Relativizovanje svega….vi samo besposlani, ganjate 10-tke i mastere, bubacite i verete se ka “vrhu”, a unutra – suplja, sto ne reci GOVNA! Kava bre teologija pojedinih…teologije nema bez blagodati, bez zrtve! Alo bre, nemoj da pisete narodu ta govna i da to trpate u nesto sto se zove teologija.

  Bogdan Lubardic u komisiji 10 doktoranata a ne moze kao smireni hriscanin da saslusa pitanje studenta, oce da pukne od besa….studenta ZENE! I ti pises neku teologiju, a on filosofiju…bre ne dao Bog da vam neko casu vode trazi…tvoja recenica su sujetna, karijerna, protestanska GOVNA, a ne teologija.

  Toliko….

  Kako pravis konotaciju smao, vuces paralele….samo otici na PBF i sablazniti se do zivota nekim FACAMA, likovima da s eupitas “bre, iz koje su ove sfere, kog Boga propovedaju, i kakve sile njihovim umom “torzestvuju””

  Kakva bolestina….da ti podvucem, nisam Artemijevac, ovo su GOVNA a ne teologija….tako.

  Ti imas ljubav? Imas? Lepo idi u kupleraj, ako nisi ozenjen, mlad si mozda, volis lepo….ima lepih kurvi, dobrih dusa, ali zivot ih opalio…nemoj da pises ova govna, nadji neku lepu, mladu, i pomozi joj. Izvadi je, daj joj da zivi, iznajmi stan, zivi sa njom bezbracno, jedi, steaj, pricaj promeni joj zivot….ako se zaljubis nek ti radja decu, ozeni je. Sta, ne verujes u pokajanje? Ti bi da pises govanriju o stvarima na kojima pociva sav kosmoms Covek.

  Treba na PBF dovesti monahe, episkope, skolovane (nema ih dovoljno) i ves docentice poslati da negde veronauku predajete niste ni za to….juce ste od sise odbijeni, nije vam brada posteno pocela da raste, pola vas nije NISTA nikad ni za koga zrtvovala, i pisete govna, pravite iskrivljene teorije od Pravoslavlja. Sta CRKVA be TI si Crkva. Nadju KURVU spasi joj zivot, zrtvuj se za nju pa onda uci Crkvu sta je zena….eto tebe cekali.

 2. Razumeti je Djakona nekog, covek pa na fejsbuku pise o aktuelnim drustvenim temama….

  SRAM DA VES BUDE pojedinih BUBATORA sa PBFa koji su teologiju Ignatija Midica koji ide putem Otaca UNAKAZILI. Vi docentici i asistentici “mirjani”, sam kad vas covek vidi, vase KOPIURANE imidze kako se oblacite, kako se ponasate i sta pisete i cemu tezite.

  Cuj “teolog” pise kako je zena diskriminisana. GOVNARIJA sakrivena iz teologije. Kako te nije stid da pomenes teologiju i da pravis takve paralel. Srpkinja je skinuta DO GOLA, krese se skim stigne, ili ako je normalna ima problem da nadje muza jer nije radodajka. Abortusi, totalna brutalna agresija feministickog fasizma na srpsku zenu, golu su je okacili kao kurvu po bilbordima uz paste za zube, uz cokolade, uz sva govna industrijska, uz vozila – prodaj proizvod a pored gola zena.

  I sad u tom sodomu, “teolog” teoloski trazi opravdanje za rukopolozenje, diskriminisana zena! Pa KAKO TE NIJE SRAMOTA da koristis taj jeftin liberalno-fasisticki izraz koji su corporativni fasiti izumili da potruju narod raznim “pravima”…

  Nece biti dobro ovome narodu, lako je sa Artemijevcima, ali vama docenticima i asistenticima pojedinim tesko ce biti doskociti…idi covece RADI nesto, sta piskaras po fejsu bolestine…

  Vracanje na “staru Crkvu”…pa zivi kao Justin Filosof, volis Origena? Odrezi penis! Uradi makar NESTO sto je za postovati, makar i krivo bilo…klasicni KARIJERIZAM. Saka ljudi, koji nisu spremni da pruze casu vode, BUBACE, imaju oca i majku koji ih skoluju, NISTA NIKAD radili nisu, jednu nadnicu zaradili, vladiki se zalepe uz skut, izganjaju stipendiju i prave KARIJERU na PBFu ne iz ljubavi ka Ckrvi, oce da budu “teolosko face”.

  Kad Artemijevci kazu nesto, docentici odgovaraju “aaa, Crkva je dinamicna, kanoni su promenljivi”, kad docentici opijeni nekim SPLACINAMA koje su nabubali i bezblagodatno i nezrtveno shvatili onda je “ooooo, treba se vratiti izvornoj Crkvi”…mozes kako oces.

  Ne daj Boze casu vode vam traziti…ne daj Boze….stancate mastere i doktorate gore nego Fijat fice…ubilo se…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here