Атанасије Јевтић: Човек треба да има поштовање према себи

Поделите:

Човек треба да има поштовање према себи. Није узалуд рекао Господ: Љубите Бога свим срцем, свом душом и свим бићем својим. И ближњега свога као себе. Али – себе истинског, правог, вечног, онога какав треба да буде. И онда таквог да видиш и другога. Како каже о. Јустин: кад погледаш, у сваком да видиш, да сагледаваш свог вечног брата, с којим ћеш бити тамо. Немојмо да о човеку имамо депресиван став или да окривљујемо другога.

Ја имам око себе калуђере – највише ме некад наљути, некад разочара: кад почне да ми се правда. Немој ми се само правдати! Кажи: забрљао сам, па макар мање него што ти видиш. Готово је! А не: сад ти почнеш да причаш. Прво, ти мене онда сматраш глупим, да ништа нисам видео, ништа нисам схватио. Друго, клеветаш ме да сам злобан. Оправдавање је најгора ствар, која не помаже томе који почне да се правда.

Човек што је обдаренији, све више је у опасности да га то опседа, да буде опседнут тиме. Хајде неком уметнику пробај да ставиш неку примедбу! Паја Аксентијевић, што пева, кад је ту долазио, причао нам је: пита он патријарха Павла: ”Ваша Светости, што имам увек трему кад треба да наступам?” Каже он: ”Зато, дете, што ти певаш за себе, а не за Бога. Да певаш за Бога, не би имао трему”.

То је: да не буде погрешна процена себе, оцена себе, самосазнање. Али, да би то постигао човек, стари Грци су говорили: Познај себе. А Свети Василије то исправља, на основу Светог Писма: не може човек да спозна себе, него да пази на себе. То може, то је у власти човека. Да човек не прецењује себе, али ни да потцењује себе. А не може очувати ту равнотежу ако се сам са собом бави, и пред Богом.

Опасно је и у молитву се удубити, поставити само себе у центар; увек треба претварати у множину. Молиш се: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме, па онда: помилуј нас. Или: чујеш неке невоље, муке нечије – укључи и њих, њега. Човек је саборно биће, у заједници са свима Светима.

Човек је живи ходећи крст. Кад рашири руке, он је живи ходећи крст. Ако укинете вертикалу крста, имаћете једну мотку попречну. Ако укинете хоризонталу, имаћете једну усправну мотку. Ни једно ни друго није човек, него спојено само. Зато је Господ рекао: љуби Бога и љуби ближњега. То човека уравнотежује, то га уцељује, то човека спасава. … Бог је створитељ човека и зна ко је човек; као добри Лекар. А ко себе прати, зна да не може ни лекар да те спасе ако сам себи не будеш пажљив, не будеш нека врста самолекара. Да сам себе пазиш, али да и друге пазиш.

Владика Атанасије Јевтић

Поделите:

1 коментар

  1. Čovek treba da ima poštovanje prema sebi, a zatim i prema drugim. Čovek koji nije mutav treba da razgovara sa svakim. Osim sa tajkunskom zajednicom Srbije i fašistom,Vučić neće javni dijalog ni sa penzionerima? Neće, stidi se da pokradenih penzionera gleda u oči. On je punih četiri godine otimao bestidno i bezdušno otimao oberučke penzije. Oteo im je osamsto miliona evra. S druge strane, s kim on vodi javni dijalog, sve je u suštini monolog, on postavlja svadljiva pitanja i on, na njih, kompleksno odgovara. Ipak je najinteresantnije kada se svađa sa opozicijom, a nje nema nigde u blizini, uspeva, da pljuje mikrofon. Odgoj i udarila ga veličina u glavi? Ljudi koji protestuju nije njegov narod, a koji je njegov? Oni koji ga prate putujućim karavanom „Budućnost Srbije“ sa sendvičom i vodom u ruci, te klimoglavci, šlihteri, preletači, uvlakači (kao što je Spaskovski, donedavni retardni čelnik RTB Bor) i…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here