Данас је Богородичин празник

Поделите:

Данас је Богородичин празник који би посебно требало да буде битан женама. Мало њих је чуло за њега, а испуњава једну од највећих жеља сваке жене.
Празник Светог појаса Богородице званично је установљен као самостални празник у 12. веку, а слави се често и као крсна слава.

За овај комад тканине, начињен од камиље длаке, који је Богородица по предању носила све до Успења, везана је веома бурна и богата историја.
Појас је у почетку чуван у Јерусалиму, да би касније завршио, наравно, у Цариграду – где је постављен у златни ковчег.

У време владавине Лава Мудрог (интересантно, имао је надимак “Мудри”, али био је веома брзоплет у женидби – чак четири пута се женио, што је за једног византијског цара у то време било недопустиво) појас је добио данашњи изглед. Царева трећа по реду супруга Зоја била је веома тешко болесна, а по предању појас је излечио. Тада је она златним концем извезла појас, био је то њен знак захвалности.
Њега су често безуспешно покушавали да украду. А, једном су и успели – били су то Бугари, који су га однели након једне победе над Србијом у 12. веку.
Напокон, у 14. веку доспео је у руке цара Лазара и тада се и развио обичај који Српкиње и дан данас поштују.

Посебно жене које не могу да роде на данашњи дан одлазе у цркве и манастире који су посвећени Богородици и моле се за потомство.

Појас, иначе, данас лежи на сигурном, у манастиру Ватопед на Светој Гори, где га је донео сам кнез Лазар, заједно са Часним Крстом. На том месту су се дешавала разна чуда, а народ изузетно поштује овај невероватни и свети комад Богородичине тканине.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here