Данас је дан неустрашиве светитељке коју славимо уочи велике свете Петке: О њој се мало зна, а страдала је јер се није одрекла Христа

Поделите:

Kомаде њених моштију разнели су хришћани по својим домовима ради благослова

Православни верници данас обележавају Свету великомученицу Злату Мегленску. Она се обележава само дан пре велике светице, Свете Петке, па се о њој неоправдано мало зна. Злата је рођена у селу Слатини у Мегленској области, од сиромашних сеоских родитеља, који су имали још три кћери.

Света Злата беше кротка и побожна девојка, мудра мудрошћу Христовом и златна не само по имену него и по срцу богобојажљивом. Kада је једном изашла на воду, ухватили су је неки бесрамници Турци и одвукли у своју кућу. Тамо јој је један тражио да се потурчи и да му буде жена, али она је категорички то одбила, али су јој родитељи тражили да се привидно одрекне Христа како би спасила свој живот.

Преко родитељског захтева није могла да пређе, па им је поручила:

“Kад ме ви саветујете да се одрекнем Христа, истинитог Бога, нисте више родитељи моји, ни сестре моје; имам оца Господа Исуса Христа, и мајку Богородицу, и браћу и сестре – светитеље и светитељке”.

Тада су је Турци бацили у тамницу, где је провела три месеца, док су је сваки дан за пример изводили и бичевали. На крају су је обесили и спалили, а онда и исекли на комаде.

Хришћани су тада делове њеног тела разнели по кућама због благослова.

(Телеграф.рс)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here