ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА KОЈИ НИЈЕ ПРОГОВОРИО 50 ГОДИНА

Поделите:

У календару Српске православне цркве данас није црвено слово, али је посни дан

Православни верници данас обележавају дан Светог Аврамија Затворника, свеца који је у четвртом веку на подручју Тракије ширио хришћанство. У календару Српске православне цркве данас није црвено слово, али је посни дан. Православци данас обележавају и преподобну мученицу Анастасију Римљанку и преподобног мученика Тимотеја.

Аврамија су родитељи против његове воље желели да ожене још као младића. Он се у почетку противио њиховој вољи, али је на крају ипак пристао да се ожени.

Међутим, убрзо је одлучио да призна жени да је са њом само да не би ражалостио родитеље, а потом је напустио како би отишао у манастир.

Аврамије је у манастиру одлучио да се затвори у једну од келија и заветује вечно ћутање и строги пост.

После 50 година његово ћутање прекинуо је епископ који је одлучио да га пошаље као свештника у оближње село.

Аврамије се у селу сусрео са људима који нису хришћани, али је по предању успео да их све преобрати и убеди да је Бог један и недељив.

Слави се као крсна слава.

Расуђивање на данашњи дан каже:

Kо претрпи до краја, спашће се, рекао је Господ. Вера је једина светлост трпљењу, јер трпљење само по себи представља неподносиви мрак. Вера је сјајна звезда у томе мраку; вера ублажава оштрину страдања; она подржава на својим крилима сву тежину трпљења. Св. Аврамије пружа нам прекрасан пример истрајности у трпљењу. Досаде, које му је причињавао ђаво разноврсним искушењима и застрашивањима, мало кога да не би покренуле, да остави једно место и пресели се на друго. Али Аврамије није се хтео пресељавати, да не би демон зли ликовао, него је истрајао на своме месту и победио је ђавола.

Због његовог начина живота, сви верници данас морају да истрпе недаће са којима се сусретну, да буду стрпљиви и да верују да ће им овај светац помоћи да преброде све што их мучи.

 

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here