Данас су Митровске задушнице

Поделите:

Данас су јесење или Митровске задушнице, дан посвећен молитвама за умрле сроднике и пријатеље. Митровске задушнице су увек у суботу уочи празника посвећеног Светом великомученику Димитрију, који се обележава 8. новембра.

Православна црква и верници обележавају Митровске задушнице. Ове задушнице Срби су примили од Руса, које је руска црква установила у 14. веку.

Обилазе се гробови најближих, држе се помени и дели се милостиња за покој душа. Обавезно се износи кувано жито, црно вино и свеће.

Ове године, због пандемије, обавезно је држање социјалне дистанце, а маске су препоручене.

У Београду, од 8 до 16 сати, појачавају се све линије превоза које воде ка градским гробљима. У исто време, уводи се и линија 75 Л, од почетка Улице Париске комуне до Бежанијског гробља.

На свим београдским гробљима, од 7 до 15 сати, није дозвољен улазак возилима.

Забрана уласка остаје на Новом, Земунском и Топчидерском гробљу, док ће остала отворити капије за аутомобиле од 15 до 18 часова.

Сутра, од 7 до 18 часова, возилима се може на сва гробља, осим на Ново, Земунско и Топчидерско гробље.

За старије и посетиоце који се теже крећу, од 7 до 15 сати, на Лешћу, Орловачи и Новој Бежанији, обезбеђен је бесплатан превоз од улазне капије до најудаљенијих парцела. У случају потребе превоз ће бити организован и на Централном и гробљу Збег преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here