Десетине хиљада ирачких хришћана још увек живе у страху

Поделите:

Десетине хиљада ирачких хришћана који су напустили своје домове у долини Ниниве у северном Ираку и даље живе у избегличким камповима, и многи од њих су уплашени да се врате у своја родна места, каже секретар за међухришћанске односе Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије јерођакон Стефан (Игумнов) на недавној прес конференцији Russia Today.

Представник Руске Цркве посетио је Ирак крајем марта, где се састао са властима ирачке државе као и курдске аутономне области, као и са представницима разних верских покрета. Многа питања која се тичу хуманитарних пројеката разматрана су на овим састанцима, рекао је отац Стефан.

„У питању су десетине хиљада који су напустили своја насеља у Нинивској долини. Стање је отежано и чињеницомшто овај регион Ирака контролише и влада из Багдада и Курдска аутономна област. Ако Мосул, центар ове области, контролише влада, онда саму Долину, која је уствари северно одатле, контролишу Курди. Веома је тешка и сложена ситуација овде. Често се не зна ко је надлежан за безбедност и ко контролише ово или оно насеље,” објаснио је јерођакон.

Он је приметио да неколико добротворних организација помажу верске мањине у Ираку, али пуно избеглица се и даље боји за свој живот.

Патријарси Антиохије састали се у Дамаску

Његова Светост (дохалкидонски) патријарх антиохијски Мор Игњатије Јефрем II посетио је Његово Блаженство патријарха антиохијског Јована Х у грчкој Православној Патријаршији у Дамаску.

Током њиховог састанка Његова Светост је честитао васкршње празнике Његовом Блаженству, а у наставку су разговарали о појединим црквеним питањима.

У пратњи Његове Светости били су Његово Високопреосвештенство Мор Тимотеј Мата Ал-Хури, патријаршијски викар Патријаршијске Архиепископије Дамаска, о. Рабан Јосиф Бали, Патријархов секретар и директор прес службе, и ђакон Имад Сирјани.

Састанку су присуствовали Њихова Преосвештенства Патријархови викарни архијереји Муса Ел-Хури и Лука Ел-Хури.

 

 

СПЦ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here